Primanje plate u koverti: Nije se mogao čekati sutradan, pa se moralo glasati dva sata iza ponoć

Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) izmijenila je Zakon o radu na svojoj 13. po redu sjednici, usvajajući prijedlog koji omogućava primanje plata u gotovini. Ova izmjena je došla kao odgovor na probleme koje su mnogi imali zbog američkih sankcija, koje su rezultirale blokadom tekućih računa, a time i nemogućnošću isplate plata.

Nova zakonska odredba omogućava isplatu plata u gotovini samo u situacijama kada je radniku onemogućeno otvaranje tekućeg računa zbog okolnosti koje nisu vezane za njegovu volju, već su posljedica sudskih, upravnih ili drugih odluka nadležnih organa. Međutim, postavlja se pitanje koja institucija će izdati potvrdu o nemogućnosti otvaranja tekućeg računa i kako će se dokazati da radnik spada u tu kategoriju.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS, Danijel Egić, naglasio je za N1 da ovo rješenje možda nije najidealnije, te da bi moglo doći do promjena ukoliko se pojave tehnički problemi tokom isplate. Ipak, odluka je donesena kako bi se omogućila isplata plata radnicima u situacijama kada je to neophodno.

Međutim, opozicija upozorava na mogućnost zloupotrebe ovog zakonskog rješenja od strane poslodavaca, te ističe da veliki broj radnika i dalje prima plate u gotovini, iako su američke sankcije već ukinute. Dodatni paradoks je što je Poreska uprava RS ranije vodila kampanju protiv isplate plata u gotovini, a sada je NSRS legalizovala ovu praksu.

Smatra se da će ove izmjene imati poseban uticaj na političare, budući da će oni moći legalno primati plate u gotovini. Međutim, ostaje pitanje da li su ovim izmjenama riješeni osnovni problemi radnika u RS, posebno onih koji rade u firmama koje su bile pod američkim sankcijama.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79