OD INFORMATIČARA KOJI JE ZARADIO TRGUJUĆI BITCOINIMA IZNUDILI 50.000 EURA: NA PLJAČKU SE ODLUČILI JER JE DUGOVAO ŠEST PLATA?!

Sarajevsko Tužilaštvo zatražilo je od sarajevskog Kantonalnog suda određivanje jednomjesečnog pritvora za Enisa Rastodera i Armina Ćatića, osumnjičene za krivična djela iznuda i razbojništvo. Pritvor je zatražen zbog sumnje da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli da počine novo krivično djelo. Za Rastodera postoji opasnosti i da bi, u slučaju da se nađe na slobodi, mogao da pobjegne iz BiH.

Samo izjava svjedoka?

Osumnjičenima se, prema riječima tužitelja Edina Šaćirovića, na teret stavlja da su u junu ove godine počinili razbojništvo na štetu A. H. vlasnika firme Pristine apps ​iz Sarajeva, a nakon čega su od njega iznudili oko 50.000 eura. Oni se terete i da su pripremali novu iznudu od iste osobe i to za oko 120.000 KM.

Advokati osumnjičenih, Senad Bilić i Ahmet Fejzić, danas su od Rozite Šimić, sudije za prethodni postupak Kantonalnog suda u Sarajevu, zatražili da se njihovim branjenicima odredi kućni pritvor, dodajući da je, prema dokazima koje im je predočilo Tužilaštvo, u ovom predmetu nadležan Općinski, a ne Kantonalni sud, prenosi Oslobođenje.

Rastoder i Ćatić uhapšeni su u akciji kodnog imena Coints zbog razbojništva i iznude na štetu A. H. vlasnika firme Pristine apps, a koji je po zanimanju informatičar. On je navodno uspio zaraditi trgujući bitcoinima (elektronskom valutom) te je po tome akcija dobila ime Coints.

Advokati optuženih Ahmed Fejzić i Senad Bilić protivili su se određivanju pritvora tvrdeći da je razbojništvo kvalifikovano samo na osnovu izjave svjedoka, a da je iznuda u nadležnosti Općinskog suda. Fejzić je naglasio da je Rastoder vezan za BiH porodično i ekonomski iako je državljanin Srbije, te da nema razloga za bijeg. Dodao je da za ponavljanje krivičnog djela tužilac nije naveo dovoljno razloga jer Rastoder nikad nije osuđen za isto ili slično djelo.

Advokat Bilić smatra da je Ćatić trebao biti pušten na slobodu jer mu je istekao zakonski period do kad je mogao biti u pritvoru. Dodao je da je njegov klijent potpisao zapisnik o hapšenju nakon višesatnog boravka u policiji. Bilić je pojasnio da je Ćatić radio u firmi oštećenog, ali da mu je vlasnik firme dugovao šest plata, rekavši mu da će zatvoriti firmu i otići vani.

Pištolj ne čelo

– Zato mu je Ćatić prijetio da će ga prijaviti inspekciji jer je kod njega radio na crno, kazao je Bilić.

Prema navodima iz prijedloga za pritvor, Ćatić i Rastoder su se dogovorili da od A. H. vlasnika firme Pristine apps iznude novac pošto su znali da ga ima. Njih dvojica su od 21. juna do 16. novembra prisiljavali oštećenog na predaju novca na način da su se najprije Rastoder i Ćatić (koji je kao poslovni saradnik A. H. imao informaciju o iznosu novca koji je kod sebe imao na računu oštećeni), dogovorili da Rastoder 21. juna uđe u stan oštećenog. Rastoder se tereti da je sa crnom maskom na glavi uz upotrebu pištolja napao oštećenog tako što ga je prvo udario vratima od ostave, a potom mu prislonio pištolj na čelo, te zaprijetio i zatražio od njega da mu da sav novac koji ima. Potom je rekao da u roku od 15 dana sakupi 50.000 eura, jer mu toliko vrijedi život. A. H. mu je iz straha za život dao 200-300 KM koje je imao kod sebe.

Potom je Rastoder zvao oštećenog na posao, u trenutku kad je tu bio Ćatić, zahtjevajući da razgovara s “bilderom” Ćatićem koji je u tom trenu bio pored prozora. Nakon toga je Ćatić prenio upute Rastodera da mu Ćatić donese 50.000 eura A. H. iza Argelini bara.

Kad je 24. septembra Rastoder tražio novu sumu novca, Ćatić je insistirao da u vozilo uđe i A. H. ali je ovaj to odbio, tako da nije došlo do druge primopredaje.

 

 

Crna hronika

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79