Od kupaca tražili da potroše 100 KM ako žele kupiti vreću brašna

Već nekoliko dana zbog epidemiološke situacije u vezi s korona virusom evidentna je pojačana kupovina prvenstveno osnovnih životnih namirnica u BiH, a neki trgovci zloupotrebljavali su proteklih dana novonastalu situaciju. Nije puno trebalo da neki pokažu da im je najvažniji lični profit i to preko leđa građana.

Da su pojedini trgovci već pokušali “uzeti dušu” kupcima, odnosno baviti se nedozvoljenim radnjama potvrdila je za Fokus.ba i Gordana Bulić, predsjednica Udruženja potrošača Tuzlanskog kantona.

– Do jučer , prije odluke Vlade FBiH u vezi s novonastalom situacijom imali smo više prijava koje su se uglavnom odnosile na povećanje cijena poput piletine i nekih drugih prehrambenih proizvoda. Prijavljen nam je i pokušaj uslovljavanja potrošača da ukoliko žele kupiti vreću brašna moraju pazariti 100 maraka u toj trgovini. Naravno, sve smo odmah prijavili inspekciji i nadamo se da će oni adekvatno reagirati. Inače, ovo uslovljavanje potrošača je kažnjivo i bez odluke Vlade FBiH koju je donijela jučer, tako da očekujemo promptnu reakciju – kaže Bulić.

Ona ističe da od jutros nije bilo novih prijava potrošača, te kaže da uprkos prijavama protiv nekoliko nesavjesnih trgovaca, ona kao predsjednica Udruženja može većini trgovaca na području Tuzlanskog kantona uputiti sve pohvale.

– U ovoj situaciji panike kada su ljudi u velikom broju pohrlili u kupovinu zaista je većina trgovaca profesionalna i daju maksimum. U Tuzli nije bilo nestašice prehrambenih proizvoda, nadam se da će se i u ostalim gradovima stanje stabilizirati i da će se panika smiriti. Važno je i da se potrošači pridržavaju svih propisanih mjera i da zbog svoje i zaštite drugih drže odstojanje u redovima dok kupuju – poručila je Bulić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79