Od početka godine likvidirano 9 žena: Prošla je godina dana od zločina nad Nizamom Hećimović

Od početka godine likvidirano 9 žena: Prošla je godina dana od zločina nad Nizamom Hećimović


U nedjelju je u Gradačcu održan miran protest u povodu godišnjice svirepog ubistva Nizame Hećimović, dok je samo dan kasnije u Šipovu zabilježen novi tragičan slučaj femicida.

I pored brojnih diskusija o femicidu, otkrivanja propusta u sistemu zaštite od nasilja u porodici, te protesta i apela stručnjaka i građana, ubistva žena i dalje su česta i alarmantna pojava.

Od ubistva Nizame Hećimović prošle godine, na prostoru Bosne i Hercegovine ubijeno je još 14 žena. Pitanje koje se postavlja je koliko žena još uvijek tiho trpi nasilje, bojeći se za vlastiti život.

Najnoviji slučaj dogodio se u ponedjeljak u Šipovu, gdje je Nikola Cumbo (38) ubio svoju nevjenčanu suprugu Anđelku Markić (34). Nesretna žena ranije je prijavljivala nasilje, no istraga je obustavljena kada je odustala od krivičnog gonjenja. Posljednjih mjeseci živjela je s maloljetnom djecom kod rođaka, a njen partner je čekao priliku da je pronađe, nakon čega je pucao u nju iz automobila i potom pokušao izvršiti samoubistvo.

Žena je na mjestu preminula, dok je počinitelj, nakon što je preživio pokušaj samoubistva, preminuo u UKC Republike Srpske.

Dragana Miljković iz Fondacije “Udružene žene” naglašava da se broj žena koje prijavljuju porodično nasilje značajno povećao nakon ubistva Nizame Hećimović. Ipak, mnoge žene ne prijavljuju nasilje zbog straha za vlastiti život i živote svojih najbližih.

Prema podacima, od početka godine u BiH je ubijeno 9 žena. Među najtežim zločinima su ubistva u Tuzli i okolici, uključujući zločine u Gradačcu, Foči, i Sarajevu, gde su žene brutalno ubijene od strane svojih partnera i članova porodice.

Zabrinjavajuće je što broj slučajeva nasilja nad ženama i femicida raste, dok institucije ne uspijevaju adekvatno reagirati. Femicid kao krivično djelo još uvijek ne postoji u zakonodavnom okviru BiH.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija