Od sutra građani Kosova se mogu kretati bez viza u zemlje Šengena

Ponedjeljak, 1. januara 2024., historijski je dan za građane Kosova jer se bez viza mogu kretati u zemlje Šengena.

Evropski parlament je 18. aprila odobrio odluku o liberalizaciji viznog režima koja će omogućiti građanima Kosova da putuju u većinu evropskih zemalja bez viza.

Glasanje zakonodavnog tijela EU-a u Strasbourgu, u Francuskoj, bila je posljednja pravna prepreka odobravanju bezviznog putovanja u schengenskom području s 26 zemalja kosovskim građanima nakon što su zemlje članice dale potporu u martu.

Prema novim pravilima, osobe koji imaju kosovsku pasoše moći će putovati u i unutar šengenske zone, koja uključuje 22 države članice EU-a i zemlje koje nisu članice Evropske unije Island, Lihtenštajn, Norveška i Švicarska, do 90 dana unutar razdoblja od 180 dana.

Jedina država Šengenskog prostora koja još uvijek ne želi da prizna dokumente Republike Kosovo je Španija.

Kosovo je posljednja zemlja Zapadnog Balkana koja je dobila bezvizni režim za šengensku zonu. Pridružuje se drugim zemljama u regiji čiji građani godinama uživaju slobodu kretanja.

Srbija, Crna Gora i Sjeverna Makedonija nemaju vize od decembra 2009., a Albanija i Bosna i Hercegovina su isto pravo stekle 2010. godine.

Evropska komisija je još 2018. godine preporučila ukidanje viznog režima s Kosovom, no tu su političku odluku zadržale neke članice EU.

Vizna liberalizacija za Kosovo ponovno je oživljena nakon ruske invazije na Ukrajinu kada je EU poduzela nekoliko pozitivnih koraka prema regiji kako bi pokušala smanjiti utjecaj Rusije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79