Od sutra nošenje maski u BPK obavezno i na otvorenom prostoru

Krizni štab Ministarstva zdravstva BPK Goražde održao je sjednicu na kojoj je razmatrana trenutna epidemiološka situacija u ovom kantonu, koja u posljednjih nekoliko dana ima trend naglog pogoršanja.

Ranije donešene mjere ostaju na snazi, uz novu obavezu građanima u BPK Goražde da u narednim danima zaštitne maske koriste i na otvorenom prostoru. Najviše pažnje izazvale su najave da bi škole u ovom kantonu mogle preći na online sistem nastave, ali to se, još uvijek, neće desiti.  

– Krizni štab je naložio Ministarstvu obrazovanja da, u koordinaciji sa Zavodom za javno zdravstvo, plan rada u školama prilagodi trenutnim epidemiološkim mjerama i epidemiološkoj situaciji. S obzirom da imamo manje škole sa manjim brojem učenika, u kojima nemamo oboljelih, zaključeno je da je najbolje da djeca nastave sa redovnim nastavnim procesom po modelu po kojem je započeta školska godina. U školama u kojima su potvrđeni slučajevi zaraze u izolaciji je cijeli razred. Štab je prihvatio stav Ministarstva obrazovanja da bi se, u slučaju potpuno prelaska na online nastavu, kasnije teško bilo ponovo vratiti redovnom nastavnom procesu, ali i da je veći rizik za djecu da vrijeme provode van škola – kazao nam je predsjednik Kriznog štaba i ministar zdravstva BPK Goražde, Eniz Halilović.

  • Halilović: Plan rada u školama prilagodi trenutnim epidemiološkim mjerama

    Halilović: Plan rada u školama prilagodi trenutnim epidemiološkim mjerama

    Foto: Arhiv

Inspektori će pojačati rad na terenu s ciljem kontrole poštivanja usvojenih mjera. Infekcija koronavirusom u posljednja 24 sata potvrđena je kod 11 od 52 testirane osobe. Na području BPK trenutno je 72 oboljelih, a u izolaciji je 239 osoba prenosi Avaz.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79