Odbor razmatra žalbu Ristića: Dobio otkaz u SIPA-i zbog krijumčarenja droge, a još radi i prima platu

Odbor za žalbe policijskih službenika razmatrat će na narednoj sjednici slučaj Roberta Ristića, inspektora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) kojem je u maju 2021. godine Disciplinska komisija izrekla mjeru otkaza iz ove policijske agencije na šta se Ristić žalio Odboru. Ristić redovno dolazi na posao i prima plaću.

Njegovu žalbu Odbor zbog isteka mandata nije razmatrao, a predsjednik Odbora Samir Rizvo potvrdio je za Patriju da je izvjestilac zadužio predmet, te da će na sljedećoj sjednici donijeti odluku da li je došlo do zastare.

Ukoliko nije Odbor će razmatrati Ristićevu žalbu te donijeti odluku, a ukoliko jeste Ristić bi trebao ostati u SIPA-i.

Kada je riječ o slučaju inspektora Ristića portal Istraga.ba objavila je u maju 2021. godine da je Državna agencija za istrage i zaštitu dostavila Tužilaštvu BiH izvještaj o prikupljenim saznanjima koja se odnose na Ristića i misteriozno vraćanje nevještačenih mobilnih telefona koji su oduzeti od Duška Đurasovića, direktora kompanije MDDI Group, osumnjičenog za krijumčarenje 50 kilograma kokaina. Postupajući tužilac bio je Džermin Pašić, a mobilni telefoni su vraćeni Đurasoviću nakon tri mjeseca na Ristićevu inicijativu.

Sporni telefoni su oduzeti kada je, u saradnji sa američkom DEA-om, u februaru 2020. godine provedena velika međunarodna akcija koja je rezultirala zapljenom kokaina vrijednog stotinu miliona eura. Krajnje odredište droge oko 50 kilograma bilo je Sarajevo, a Đurasovićeva firma MDDI bila je naručilac banana u kojima je bio kokain. Iako je Đurasović uhapšen Tužilaštvo BiH nije tražilo da mu se odredi pritvor.

Inspektor Ristić u maju 2020. godine osniva transportnu firmu TVT Šped koju registruje na svoju majku Mariju Ristić. Prve poslove dobija od kompanije MDDI Group čiji je osnivač Duško Đurasović. Odmah nakon osnivanja, Ristićeva firma kupuje dva kamiona, te potpisujuje ugovor sa firmom MDDI, koja je bila uvoznik banana u kojima je bilo 50 kilograma kokaina.

Kada je riječ o žalbama kandidata za prijem kadeta u Graničnoj policiji BiH Rizvo je potvrdio da je pristiglo 12 žalbi, te da će one biti razmatrane vrlo brzo.

„Tu nije došlo do zastare, i taj predmet je zadužio izvjestilac pa ćemo razmatrati“, kazao je Rizvo.

Kako je pojasnio moguća su dva scenarija, odbacivanje žalbe ili žalbi zbog neosnovanosti ili ako su osnovane Odbor može odlučiti da vrati sve prvostepenom organu na odlučivanje ili da Odbor donese odluku kao drugostepeni organ.

Podsjećamo, direktor Granične policije BiH Zoran Galić 20. septembra 2021. godine objavio je listu 150 kadeta (125 policajaca i 25 mlađih inspektora), a 24. septembra uhapšen je predsjednik Komisije za prijem kadeta Rejhan Raković. Kod njega su u pretresu pronađeni spiskovi kandidata i oko 100.000 KM. Istragu vodi Tužilaštvo BiH, a bez odluke Odbora za žalbe policijskih službenika Galić ne može donijeti konačnu odluku o spisku primljenih kadeta.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79