“Odete na utakmicu sa Dodikom i on kao odjednom se promijenio”

Albin Zuhrić, delegat u Domu naroda Federacije BiH i bivši savjetnik člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, kazao je za N1 da u sporazumu SDP-a, HDZ-a BiH i SNSD-a najveći problem jeste ono što se na nalazi u programu, koji su potpisali.

Naveo je da Demokratska fronta nije prihvatila poziv probosanske opozicije jer se razilaze u vezi sa ključnim stvarima poput NATO-a, Izbornog zakona i brige o sigurnosti države. Zuhrić je ocijenio kako se do sada samo razgovaralo o onome šta Dodik želi, a još se ne zna koji su zahtjevi “Osmorke”.

Zašto ste protiv Smjernica koje su potpisali SDP, SNSD i HDZ?

Ne sviđa nam se veći dio programa, a još nam se više ne sviđa šta nema u njemu. DF je bio u državnoj vlasti. Mi vlast nismo htjeli formirati dok se ne potpiše AMP. Vrlo je važno da se ispunjavaju uslovi za NATO. Nismo prihvatili poziv “Osmorke” jer vidimo kuda idu. Razilazimo se na ključnim pitanjima poput NATO-a, Izbornog zakona i brige o sigurnosti države.

Vlast sa HDZ-om?

Mi smo sa HDZ-om bili u vlasti 3,5 godine.

Da li se Dodik promijenio?

Dan nakon potpisivanja sporazuma Dodik je rekao da svi Srbi moraju živjeti u jednoj zemlji, to je narušavanje suverenosti Bosne i Hercegovine. Naravno da neće biti fin, šta je radio posljednjih 15 godina. Oni (Osmorka) nama poručuju da je samo trebalo otići na neku košarkašku utakmicu, biti vrlo prijatan i fin i da će Dodik onda odustati od svojih političkih ciljeva.

Kažete da znate zahtjeve Dodika i Čovića, a da se ne zna nijedan “Osmorke”. Nije li uspjeh što su natjerali Čovića i Dodika da potpišu programske smjernice?

Nikakav uspjeh. Da imate program u kojem su Dodik i Čović napravili ustupke na račun države – to bi bio uspjeh. Pogledajte taj program i nađite mi bilo šta što nije generalna ocjena stanja. To je na nivou pismenog rada iz osnovne škole. Naravno da su Dodik i Čović potrčali da potpišu jer nisu morali napraviti nikakve ustupke. Nađite mi od čega su oni odustali.

Zar nije rješenje razgovarati?

Da, ali oni razgovaraju samo o onome šta Dodik želi. Još ne znamo šta “Osmorka” želi. Problem je kad su vam politički ciljevi da budete ministar vanjskih poslova piše N1.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79