Odgađanje plaćanja PDV-a je kisik za BH ekonomiju!

Pandemija koronavirusa u cijelom svijetu tako i u našoj zemlji ozbiljno prijeti zdravlju stanovništva, rizičnih kategorija posebno.

Aktivirana VIBER grupa o aktuelnostima vezanih za koronavirus Covid-19

Mjere, s druge strane, koje moraju biti preduzete s ciljem čuvanja onog najdragocjenijeg, ljudskih života ozbiljno prijete urušavanju ekonomske stabilnosti, već brojimo nezaposlene, svjedočimo zatvaranju pogona, smanjenjeu primanja, već smo u ekonomskoj krizi. I ona bi, ako mjere zaštite privrede – generatora svakog drugog razvoja – ne budu hitne, primijenjene odmah, ozbiljne i zaista značajne, mogla postati još veća, nezapamćena.

Zato, privrednici, koji su u našoj zemlji i ranije morali pokazivati nevjerovatnu žilavost i sposobnost da bi opstali u nepovoljnim uslovima poslovanja, sad upozoravaju, traže, mole, predlažu mjere. Jedna od njih, jednoglasno podržana od privrednika iz oba bh entiteta je odgoda plaćanja pdv-a za kraj mjeseca. O tome smo razgovarali s našim gostima iz Banja Luke se javio Saša Trivić, predsjednik unije privrednika RS-a – dobar vam dan, a iu Sarajeva, član asocijacije drvne industrije i šumarstva Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine suad Ećo.

Gospodine Triviću, zahtjev za odgovodm plaćanja pdv-a na kraj mjeseca ili po naplati fakture nije novi zahtjev bh privrednika, ali je u ovom teškom stanju aktueliziran. Možete li molim vas objasniti zbog čega bi bilo neophodno privrednicima omogućiti odgođeno plaćanje PDV-a, šta to za poslodavca znači u praksi?

Svaki obračun PDV -a je jedan veliki stres. Nama bi svakako u ovom periodu dobro došla financijska stabilnost, jer će biti veliki problem ponovo pokrenuti firme. Predložene mjere su prihvatljive koliko za državu, toliko za poslodavce.

Gospodine Ećo, ovaj prijedlog privrednika je u Vijeću ministara, tačnije u odgovornom državnom ministartvu finansija naišao na otpor. Državni ministar je kazao dato ne može bez prethodnih analiza. Da li su analize potrebne prema vašem mišljenju ili je činjenica da svijet ulazi u krizu, a naši radnici već ostaju bez posla dovoljna za jednu mjeru koja je u drugim zemljama zapravo sasvim uobičajeno pravilo?

Te analize mogle bi se svakako raditi, da smo imali sluha to se moglo realizirti i prije tri godine. Odgađanje plaćanja PDV -a je kisik za bh. ekonomiju. Da ne bismo imali kašnjenja i nenormalne kamate predlagali smo da se prolongira plaćanje PDV -a prenosi Hayat.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79