Odgođeno ročište protiv dr. Rožajca zbog smrtnog slučaja u porodici tužioca

Glavno ročište, povodom disciplinskog postupka koji je pokrenut protiv dr. Suada Rožajca, u slučaju preminule dvoipogodišnje djevojčice iz Kaknja Džene Gadžun, ni danas nije održano.

Kako su naveli u Ljekarskoj komori Kantona Sarajevo, ročište je otkazano jer mu nije mogao prisustvovati tužilac Ljekarske komore zbog smrtnog slučaja u porodici, a da novi termin još nije poznat.

Ročište je odloženo i 17. aprila jer jer svjedoci, koje je osumnjičeni dr. Rožajac predložio, nisu pristupili ročištu, pa je zakazano za danas – 10. maja.

I pripremno ročište u disciplinskom postupku protiv dr. Jasmine Halimić-Alajbegović nije održano 24. aprila zbog nedostatka kvoruma.

Džena Gadžun preminula je 14. novembra 2021. godine nakon operacije u privatnoj stomatološkoj ordinaciji “Bejtović”.

Institucija ombudsmana za ljudska prava BiH 17. februara na adresu Ministarstva zdravstva KS uputila je Preporuku u vezi sa žalbom Murisa i Amile Gadžun, roditelja preminule Džene Gadžun.

U Preporukama ombudsmani su “pojasnili ministru zdravstva KS Harisu Vraniću kako je preispitivanje stručne odgovornosti Suada Rožajca i Jasmine Halimić koji su bili involvirani u operaciju koja je prouzrokovala smrt dvoipogodišnje djevojčice Džene Gadžun, njegova obaveza i nadležnost”.

Prema mišljenju Ombudsmena BiH, rezultati inspekcijskog nadzora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS morali su biti dovoljan osnov za aktivnije angažovanje ministra zdravstva, odnosno etičkog komiteta u konkretnom slučaju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79