Odgođeno suđenje imamu Muharemu Štulanoviću koji je RS nazvao ‘genocidnom tvorevinom’

Suđenje Muharemu Štulanoviću, imamu i profesoru na Islamskom pedagoškom fakultetu u Bihaću, koji je optužen da je RS označio kao “genocidnu tvorevinu”, odgođeno je za tri dana.

“Glavni pretres u predmetu koji se vodi pred ovim sudom, koji je bio zakazan za 26. februar, sa početkom u 13 sati, udovoljavajući molbi branioca za odgodu, odgođen je za 29. februar sa početkom u 13 časova”, rečeno je za “Nezavisne novine” iz Okružnog suda u Banjaluci.

Štulanovićev advokat Duško Tomić najavio je ovakav scenarij.

Tomić je ranije rekao da se 26. održava suđenje za zločine u Bijeljini počinjene 1992. godine, a on je branilac drugooptuženog Steve Bokarića.

“Naravno da je to prioritetno i za taj dan, na suđenje u Banjaluci, neću pristupiti ni ja, niti moj klijent. Tražićemo da se odredi neki drugi termin”, rekao je Tomić ranije.

Podsjetimo na riječi imama Štulanovića.

“Ovdje u džamiji, braćo, a to je surova realnost i mnogih pojedinaca po našim džamijama i džematima, i sa nama sjedi neko ko je pojedinačno baš zbog te genocidne tvorevine koja se okotila i zaživjela tog 9. januara, u vidu genocidne tvorevine RS, dana kojeg oni slave, ostao bez 17 članova najbliže rodbine.

Koji se, pazite to, nisu izgubili, kako se to zamumuljeno govori i predstavlja, nego su svi pobijeni i poklani samo iz razloga što nisu bili Srbi”, izjavio je Štulanović u Bihaću, FBiH.

MUP RS je tada otvorio istragu po Krivičnom zakonu RS, gdje stoji da se ovdje radi o krivičnom djelu povreda ugleda RS i njenih naroda (član 280a), a ko to učini, zaprijećen mu je zatvor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79