Odgovor Islamske zajednice: Da li je prepisivanje na ispitima haram?

Među brojnim pitanjima koja govore o različitim temama, a koja vjernici svakodnevno upućuju Islamskoj zajednici u BiH, našlo se i ono o polaganju ispita.

Jedan student, da li zbog grižnje savjesti, ili iz nekog drugog razloga, pitao je da li je grijeh varati, odnosno prepisivati na ispitu, čak i kada profesor pretpostavlja da će se nešto tako dogoditi.

– Varanje na ispitima je zabranjeno (haram) i nikakva obrazloženja ga ne mogu opravdati. Allahov Poslanik, a.s., je rekao: „Ko nas vara nije od nas.“ (Muslim) Varanje na ispitima osim obmane implicira laž, lažno predstavljanje, korupciju, učestvovanje u destrukciji moralnih, obrazovnih i odgojnih vrijednosti u društvu. Ovo su samo neke štete i posljedice ovog grijeha, a ukupne negativne posljedice po društvo i njegov razvoj su mnogo dublje i obuhvatnije, odgovoreno je iz Islamske zajednice u BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79