Odlazak radnika “pogurao” prosječnu platu: (Lijepi) strah poslodavaca

Vijest koja mi je zapela za oko krajem prošle sedmice jeste da je prosječna neto plata isplaćena u BiH krajem prošle godine prvi put premašila vrijednost od 900 KM.

Kada ovako sa strane pročitate vijest ako ste godinama nezaposleni, ili radite u jednoj od onih oblasti što je statističari kada izračunavaju prosjek stavljaju na samo dno po primanjima, ili ste penzioner sa minimalnom penzijom, pomislite konačno nešto pozitivno i u Bosni i Hercegovini. Ako ste penzioner sa minimalnom penzijom, ili nezaposlena osoba, vjerovatno mislite ipak se nešto dešava, pa krenete praviti spisak u glavi šta biste sve mogli napraviti, kupiti, nabaviti ili, što je najnevjerovatnije, uštedjeti za tih 900 KM.

Agencija za statistiku je istakla da je prema statističkim pokazateljima u decembru prošle godine, prosječna isplaćena neto plata u BiH iznosila 906 KM i nominalno je viša za 5,1 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine, te viša za 0,8 posto u odnosu na novembar 2018, piše Oslobođenje.

Najnižu platu u BiH u decembru, prosječno 573 KM, primili su zaposleni u pružanju smještaja, pripremi i usluživanju hrane, a odmah do njih su zaposleni u građevinarstvu, gdje je prosječna mjesečna zarada iznosila 600 KM.

U sektoru informacija i komunikacija prosječna plata popela se na 1.293 KM, dok je u finansijskim i djelatnostima osiguranja bila 1.547 KM. Ipak, najveće plate imaju zaposleni u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom, gasom, parom i klimatizaciji, gdje radnici mjesečno prosječno zarađuju 1.436 KM.

Ovakvi podaci o povećanju prosječnih plata, prema Agenciji za statistiku BiH, rezultat su prakse poslodavaca da povećavaju plate svojim radnicima kako bi ih zadržali u Bosni i Hercegovini. Osim toga, rastu zarada u BiH doprinijela je i odluka Vlade Republike Srpske, također iz sredine prošle godine, kojom je kroz opterećenje budžeta podržano povećanje plata radnicima u realnom i javnom sektoru ovog entiteta.

Ono što statističari ne izračunavaju, bar ovi u Federaciji BiH, jeste kako sa prosječnom, a da ne spominjem ove najniže plate, preživjeti mjesec, isplatiti sve račune, sve dugove, sve kredite, zadovoljiti onu takozvanu potrošačku korpu, pa kupiti nešto od odjeće, obuće, osnovnih životnih potrepština, a opet da vam ostane i za izlete, i za kino, i djeci za školu, i pride za kasicu prasicu.

Nemoguće, zar ne, pogotovo ako znamo da je ta ista potrošačka korpa od Saveza sindikata RS-a procijenjena na oko 1.880 KM, odnosno duplo od plate. E sad, cjepidlake će reći pa eto ga taman ako rade dvoje i imaju prosječnu platu i jedno ili dvoje djece, to im je taman. Možda i jeste, samo što takvo dvoje danas u BiH ne samo da su rijetki nego skoro da ne postoje.

I dok uljuljkani u ovaj rast plata razmišljate šta biste vi kupili da vam je ta prosječna plata, ne dajte da vas omete i iz sanjarenja prene podatak da je minimalna plata u Hrvatskoj 505 eura, u Sloveniji 886, a u Irskoj 1.656 eura. Za utjehu nam ne treba biti podatak da je najniža plata u Bugarskoj 286 eura, a u Rumuniji 446 eura. Znate kako se kaže, ne treba se nikad ugledati na slabije od sebe, uzore treba tražiti u pametnijem, jačem, boljem, uspješnijem…

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments