Odlična prilika za studente koji tokom ljeta žele raditi u Njemačkoj

Agencija za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine pozvala je studente upisane na univerzitete u BiH da se prijave za rad u Saveznoj Republici Njemačkoj tokom ljetnog raspusta. Program ferijalnog rada ostvaruje se u saradnji s Saveznom agencijom za rad SR Njemačke, a rok za dostavljanje prijava je 19. februara 2024.

Bitno je da studenti dobro govore njemački jezik i spremni su raditi u Njemačkoj najmanje dva mjeseca.

U prošlim godinama, interes studenata za ovaj program značajno je opao, posebno zbog pandemije COVID-19. Primjer, 2020. godine bilo je samo 50 prijava, bez ostvarivanja niti jedne realizacije zbog pandemijskih ograničenja. Interes se zadržao niskim i u narednim godinama s prosječno 15 prijava, a od toga je tek tri do pet studenata prihvatilo radne ponude.

Iako su ranije godine kvote za ferijalni rad bile ograničene, Njemačka je ove godine ukinula kvote, pa sada nema ograničenja u broju prijava. Studenti se mogu prijaviti putem zavoda za zapošljavanje, a trenutni broj prijava još nije poznat.

Poslovi koji se nude uključuju sektore ugostiteljstva, hotelskog smještaja i poljoprivrede.

Interes studenata za poljoprivredu je nizak, dok je u sektorima ugostiteljstva i hotela interes veći. Poslovi obuhvataju čišćenje, pomoćne usluge u hotelima i odmaralištima te poslove u restoranima.

Plate su jednake onima koje primaju ostali radnici na istim poslovima u Njemačkoj. Što se tiče smještaja, studenti obično sami brinu o tome, ali poslodavci pružaju određenu podršku, dok se u nekim slučajevima smještaj osigurava, posebno u hotelima i odmaralištima s dovoljnim kapacitetima.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79