Odlučeno! Porodici Davida Dragičevića povrijeđena ljudska prava

Ustavni sud Bosne i Hercegovine zaključio je da su povrijeđena ljudska prava Davora Dragičevića, oca ubijenog Davida, garantovana Ustavom BiH i Evropskom konvencijom.

Napomenimo da je i ranije saopćeno da je na dnevnom redu apelacija koju je advokat Ifet Feraget podnio prije više od dvije godine zbog neadekvatne istrage u u predmetu ubistva Davida Dragičevića.

U današnjem saopćenju, napominje se sljedeće:

“AP 1140/19 – u kojoj je Ustavni sud zaključio da u okolnostima konkretnog slučaja postoji povreda apelantovog prava iz člana II/3.a) Ustava Bosne i Hercegovine i člana 2. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda (Evropska konvencija) kada je Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka trebalo 100 dana da ‘definira’ krivično djelo u odnosu na koje postoje osnovi sumnje i da donese formalnu naredbu o provođenju istrage, te je istraga i nakon tri godine od događaja još uvijek u toku”.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79