Odoše životi, a pomoć izostaje – Sutra građanski bunt u Sarajevu!

Odoše životi, a pomoć izostaje – Sutra građanski bunt u Sarajevu!


U ponedjeljak, 24. jula 2023. godine, Centri civilnih inicijativa i organizacije civilnog društva koje okupljaju pacijente korisnike usluga Fonda solidarnosti Federacije Bosne i Hercegovine planiraju održati mirno okupljanje ispred zgrade Parlamenta FBiH.

Glavni razlog ovog okupljanja su odluke Vlade FBIH koje će se naći na dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBIH zakazane za 25. juli 2023. godine. Prema riječima organizatora, Vlada FBiH nije poduzela korake prema rješavanju problema financiranja Fonda solidarnosti FBIH.

Istaknuto je da su životi mnogih žena u opasnosti, jer se suočavaju s ozbiljnim bolestima, posebno s karcinomom dojke. Organizacija “Renesansa”, koja zastupa Udruženje osoba oboljelih od karcinoma dojke i drugih malignih bolesti, izrazila je svoju zabrinutost. Prema riječima Enide Glušac iz ovog Udruženja, broj žena s metastatskim karcinomom dojke koji trenutno čekaju na listama je alarmantan i iznosi 209. To znači da te žene nemaju pristup potrebnim citostaticima, što ozbiljno ugrožava njihovu šansu za liječenje i oporavak.

“Žene umiru čekajući na lijek. Nisu to tamo neke žene, to su naše sugrađanke, naše majke, kćerke, sestre, bliske prijateljice. Umiru od karcinoma dojke, a nisu dobile uopšte šansu za liječenje”, upozorila je Enida Glušac, dodavši da je situacija alarmantna i zahtijeva hitnu akciju vlasti.

Organizatori mirnog okupljanja apeliraju na parlamentarce da razmotre ozbiljnost situacije i da prepoznaju hitnost rješavanja problema financiranja Fonda solidarnosti. Njihov cilj je osigurati pravovremeno liječenje i podršku za sve pacijente u BiH koji se suočavaju s teškim bolestima. S nadom da će njihovi glasovi biti čuti i uzeti u obzir tokom sjednice Parlamenta FBiH, organizatori pozivaju na solidarnost i zajedničku borbu za poboljšanje zdravstvenog sustava u zemlji.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija