Održavanje vojne vježbe BiH i Srbije neće biti tačka dnevnog reda sjednice Predsjedništva BiH

Fena

 

Nakon što je predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović uvjetovala održavanje zajedničke vojne vježbe Oružanih snaga BiH sa drugim zemljama vježbom sa Vojskom Srbije, to neće biti tačka dnevnog reda naredne sjednice Predsjedništva BiH.

Iako je Dejtonski mirovni sporazum zabranio prisustvo vojski susjednih država na tlu BiH u bilo kojem kapacitetu, Cvijanović je insistirala da se ove godine održi ranije odgođena zajednička vojna vježba Vojske Srbije i Oružanih snaga BiH na Manjači.
Zbog toga je Cvijanović tražila da se na dnevni red naredne sjednice Predsjedništva biH uvrsti i tačka održavanja vojne vježbe BiH i Srbije.

“Ovo nije samo moja odluka, nego prosto odluka svih članova Predsjedništva da se ta tačka, odnosno sva ta pitanja skinu sa dnevnog reda”, kazala je Cvijanović za RTRS.

Državni ministar odbrane Zukan Helez ranije je komentirao da je protiv da hrvatski, srbijanski ili crnogorski vojnici dolaze na teritoriju BiH ili unutar EUFOR Althea misije budući da to reguliše Anex 1. Dejtona, a da su i predstavnici Evropske unije protiv toga da te vojske u bilo kakvom aranžmanu u BiH dolaze u našu zemlju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79