Oglasila se izdavačka kuća “Bosanska knjiga”: Nema greške. Banjaluka je glavni grad

Izdavačka kuća “Bosanska knjiga” poslala je demantij nakon što je kantonalni zastupnik u Kantonu Sarajevo Faruk Kapidžić pročitao sporne tvrdnje iz knjige “Društvo” koju koriste učenici 5. razreda osnovne škole u Federaciji BiH.

Kapidžić je ukazao na to da djeca u Federaciji BiH uče da je Bosna i Hercegovina “državna zajednica” i da je Banja Luka “glavni grad” Republike Srpske.

Iz “Bosanske knjige” su se osvrnuli na rečenicu s 10. strane navedenog udžbenika komentarišući da pored konstitutivnih naroda nisu propustili napisati “ostale” i “građane” te da je terminologija “državna zajednica” napisana u kontekstu zajednice konstitutivnih naroda, a ne državnosti BiH uprkos tome što je sam naslov lekcije “Državnost BiH”.

“Zastupnik Kapidžić veoma vješto manipulira javnost za dnevno-političke svrhe i vadi riječi iz konteksta udžbenika prekidajući rečenice tamo gdje mu odgovara i nastojeći ući u razmišljanja autorice tj. odgonetnuti šta je autorica mislila tako da daje svoje viđenje sadržaja i interpretira ga na svoj način daleko od stvarnog stanja. Napominjemo uvaženog zastupnika da je samo trebao rečenicu pročitati do kraja i sve bi mu bilo jasno. Na strani 10 pomenutog udžbenika sporna rečenica glasi: ‘Bosna i Hercegovina je samostalna, nezavisna, suverena državna zajednica njenih konstitutivnih (ravnopravnih) naroda sa demokratskim državnim uređenjem.’ Kada pročitate rečenicu savršeno je jasno da se ne radi o državotvornosti, već o konstitutivnim narodima uz napomenu da je u smjernicama za pisanje udžbenika u to vrijeme bila preporuka da se naglasi konstitutivnost, a građanska i kategorija Ostali uvodi se tek poslije 2008”, navode oni.

Dio o Banjoj Luci kao glavnom gradu Republike Srpske kazali su da je također pogrešno percipiran te da se to odnosi na postajanje Banje Luke kao jednog od najvećih administrativnih, kulturnih i drugih centara u regiji.

“Sporna rečenica na strani 56: ‘Osnivanjem Republike Srpske Banja Luka postaje glavni grad entiteta Republika Srpska.’ Napominjemo da je ključna riječ postaje jer nigdje nije napisano da je to utvrđeno Dejtonom, nego da je Banja Luka de facto postala ekonomsko, kulturno, obrazovno središte RS i najveći njen grad”, navedeno je.

Međutim, ipak je netačno da Banja Luka “postaje glavni grad” jer bi to bilo moguće samo promjenom Ustava BiH. Ono što bi pak bilo terminološki ispravno jeste da Banja Luka postaje jedan od najvažnijih gradova s obzirom na to da konkretna kategorija “glavni grad” ima vrlo jasno ustavno određenje u cijelom svijetu i prema tome, Banja Luka to nije.

Osvrnuli su se na izjave Kapidžića u kojima kaže da je knjiga iz 2022. međutim Klix.ba je pisao ono što i oni sada iznose u svom demantiju, a to je da je riječ o izdanju iz 2022., ali da je riječ o udžbeniku koji je odobren još 2008. godine.

“Udžbenik ‘Društvo’ autorice Enise Kulašin u izdanju IK Bosanska knjiga u upotrebi je od 2008. godine. Odobren je od Federalnog ministarstva obrazovanja rješenjem broj 04-38-8- 6534/08 od 10.6.2008. koje je i nadležno za raspisivanje konkursa za udžbenike, ali i njihovo odobravanje. Bez pojašnjavanja procedure nastanka udžbenika – koja je dostupna svima kroz Zakon o udžbenicima – uputili bismo zastupnika Kapidžića da ga najprije pročita, pa se zatim upusti u komentarisanje nečega što je daleko izvan njegove struke i zanimanja. Kantonalno Ministarstvo obrazovanja usput rečeno nije u tom periodu (2008.) raspisivalo konkurse niti odobravalo udžbenike te nam nije jasno prozivanje istog jer aposlutno nema nikakve veze sa ovim udžbenikom. Napominjemo da ćemo poduzeti sve pravne radnje kako bismo se zaštitili od zlonamjernih kleveta i laži pojedinaca”, naveli su.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79