Oglasila se TZ nakon ekološke katastrofe na vodopadu Bliha: “Rijeka je kao cementom zamućena”

Oglasila se TZ nakon ekološke katastrofe na vodopadu Bliha: “Rijeka je kao cementom zamućena”


Ekološka katastrofa na vodopadu Bliha kojeg nisu zapljali nepoznate osobe nego odgovorne osobe iz lokalnog rudnika – piše Crna-Hronika.

Vegetacija je ovom dijelu prirode je uništena. Nema više ni riba, ni žaba, jednostavno rijeka je uništena. Građani se žale na veliki smrad.

Redakcija portal Crna-Hronika kontaktirala je direktora Turističke zajednice Sanski Most Edisa Rasavca kako bi dobili konkretan odgovor šta se dešava na ovom prirodnom fenomenu u Bosni i Hercegovini.

“Bliha se nije iščistila nakon posljednjih ispumpavanja otpadnih voda iz rudnika, a nakon posljednjih kiša opet je prljava, kao cementom zamućena.

TZ se nakon zadnjih dešavanja obratila svim nadležnim institucijama, od općinske inspekcije, preko Agencije za sliv rijeke Save, pa do Federalnog ministarstva okoliša i turizma, ministrice Pozder, te njihovih nadležnih inspekcija.

Zasad nemamo nikakvih povratnih informacija. Dodadašnje inspekcije su pravile samo formalne zabilješke, konstatirajući da rudnik ima sve potrebne dozvole, negirajući kršenje niza zakona i prekoračenja tih dozvola.

Turistička zajednica ima obavezu da se brine o zaštiti turističkih destinacija i općenito prirode i okoliša na našoj općini i poduzećemo sve zakonske metode, koje nam budu dozvoljene da zaštitimo našu broj 1 turističku destinaciju, a naravno i komplet rijeku Blihu, Sanu i sve ostale rijeke i pitke potoke, koje imamo na našoj općini.” – izjavio je Edis Rasavac za portal Crna-Hronika.

(FOTO) Pogledajte šta su napravili od vodopada Bliha kod Sanskog Mosta



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija