Oglasili se iz Premier kladionica: Tužit ćemo!

Jučer je održana hitna online sjednica Skupštine KS, na kojoj je usvojen zaključak u kojem se od Vlade Kantona Sarajevo i Kriznog štaba KS traži hitno zatvaranje kladionica. Zbog izjave zastupnika Seada Milavice (DF) da kladionice ne plaćaju porez oglasili su se iz Premiera.

Od sutra zabranjen rad i kladionicama u Kantonu Sarajevo

“Nakon svega što smo imali priliku čuti tokom te sjednice, ne možemo ne reagirati na temeljnu nepismenost i zlonamjernost osoba koje sebe nazivaju političarima. Prije svega, kladionice nisu nikakva ‘izvorišta zaraze’. Priređivači igara na sreću su legalni poslovni subjekti koji su, kao i svi drugi, teško pogođeni ovom pandemijom. Nadalje, zastupnik Demokratske fronte Sead Milavica je u svom obrazlaganju izjavio: ‘Zamislite koliko jedna kladionica zaradi za jedan dan i pri tome ne plaća porez'”, naglašavaju iz Premier kladionice.

Ističu da je Milavica očigledno zaboravio da porezi postoje i da ih kladionice plaćaju.

“Zakonom o igrama na sreću FBiH propisana je naknada od 5% na sve uplate i porez od 10% na sve dobitke iznad 100 KM, kao i 300 KM naknade po uplatnom mjestu za RNG igre. Milavica je izgleda zaboravio i da su svi priređivači igara na sreću uvezani direktnom vezom s Poreznom upravom Federacije BiH te da Porezna uprava FBiH ima direktan uvid u sve uplate i dobitke u realnom vremenu. Od svega toga više miliona KM slije se svake godine i u budžet Kantona Sarajevo”, navodi se u reakciji.

Smatraju da stoga lažna tvrdnja zastupnika Milavice da ”kladionice ne plaćaju porez”, pogotovo s odgovorne pozicije zastupnika u Skupštini KS, predstavlja grubo obmanjivanje i dezinformiranje javnosti te nanosi veliku štetu ugledu legalnih priređivača igara na sreću, koji uredno posluju i poštuju sve svoje zakonom propisane obaveze.

“Ukoliko Milavica ima neka saznanja da pojedini priređivači izbjegavaju obvezu plaćanja poreza te nisu direktno uvezani s Poreznom upravom FBiH, njegova je dužnost to prijaviti nadležnoj Poreznoj upravi na kojoj je onda da prekršitelje i kazni. Međutim, generalizirati i ovako paušalno ocjenjivati kako ‘kladionice ne plaćaju porez’, predstavlja djelo klevete i zastupnik Milavica može očekivati više tužbi u skoro vrijeme. Na kraju, ističemo kako Premier kladionica na svojim uplatnim mjestima u potpunosti poštuje važeće epidemiološke mjere i restrikcije. Također ćemo prihvatiti i sve eventualne nove mjere nadležnih kriznih štabova, jer i nama je u cilju da svi što prije pobijedimo ovu pošast. Međutim, kao jedna od rijetkih firmi koja u vrijeme pandemije nije otpustila nijednog radnika te smo s više od 300.000 KM donacije pomogli rad medicinskih ustanova diljem BiH, ne možemo dopustiti da naš ugled i ime na ovaj način blate zastupnici poput Seada Milavice”, zaključuje se u reakciji za Klix.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79