Oglasili se iz SDA Stolac o zapečaćenoj džamiji u Neumu: Glavni krivac je načelnik Jurković

Neum. info

Nakon što je u mjestu Rabrani nadomak Neuma građevinska inspekcija ove bh. općine, dan nakon postavljanja munare na džamiju zapečatila ovaj objekat, oglasili su se i iz Općinskog odbora Stranke demokratske akcije Stolac.

Glavnog krivca vide u načelniku općine Neum Draganu Jurkoviću (HDZ), za kojeg se nadaju da će skupa sa ostalim kolegama naći idealno rješenje za ovaj problem.

Njihovo saopštenje prenosimo u cijelosti:

  • Povodom najnovijih dešavanja vezanih za Tucakovića džamiju u Rabranima u općini Neum, Općinski odbor Stranke demokratske akcije Stolac poziva nadležne organe na čelu sa općinskim načelnikom Neuma da riješe sporna pitanja u skladu sa evropskim vrijednostima i od strane modernog svijeta općeprihvaćenim civilizacijskim normama.

Vjerska prava i slobode su zagarantovane mnogim evropskim konvencijama i držimo da je u najmanju ruku neprimjereno ponašanje općinske administracije koja se trudi zaustaviti minimalne građevinske zahvate na Tucakovića džamiji u Rabranima – naveli su.

Dajemo punu podršku Islamskoj zajednici na čelu sa muftijom mr. Salem ef. Dedovićem u procesu iznalaženja rješenja za potrebe džematlija koji žive u neumskoj općini i imaju potrebe za uslovnim vjerskim objektom, a što je minimum za slobodno konzumiranje vjerskih prava.

Smatramo da je ovo jedna vrsta civilizacijskog ispita za predstavnike lokalne vlasti Općine Neum i vjerujemo da će isti ovaj civilizacijski ispit uspješno položiti” navodi se u saopštenju SDA Stolac.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79