Oglasili se politički zvaničnici iz RS: Srpska će očuvati i ojačati svoj status

Srpska je nesalomiva i navikla je na pritiske, kojih je bilo i biće ih, poručuju predstavnici njenih parlamentarnih stranaka, komentarišući izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je u srijedu rekao da najmoćnije zemlje svijeta rade na tome da RS nestane prije proljeća.

“Pred nama je težak period. Biće ogromni pritisci na Republiku Srpsku. Tražiće nestanak Republike Srpske pre proleća. Šta god da se desi, sve će to pasti na pleća Srbije kako god okrenete. A u svemu tome će da rade najmoćnije zemlje sveta”, rekao je Vučić. Luka Petrović, generalni sekretar SNSD-a, rekao je za “Nezavisne novine” da postoji zabrinutost i zbog sve jačih pritisaka i na Srbiju te dodao da je činjenica i da ekscesi, odnosno situacija na sjeveru Kosova nisu slučajni.

“Srbija je jedan od garanata Dejtonskog sporazuma i normalno je da je zabrinuta za njegovo sprovođenje u BiH, ali ne nauštrb Srba. Iz tog proizlazi činjenica da i mi ovdje moramo da se izborimo za naša prava koja su zagarantovana Dejtonskim sporazumom. Naravno da ćemo se izboriti, mi ne rušimo nikoga i samo se vraćamo na dogovorene principe i na ono što je po Ustavu BiH”, rekao je Petrović.

Nenad Stevandić, lider Ujedinjene Srpske (US), kaže da su u Srpskoj potpuno svjesni onoga što je Vučić izjavio te da su to znali i ranije. “Vučić je samo potrudio da se o tome informiše i šira javnost. Potpuno smo mi svjesni toga. Naravno da će Srpska tome odoljeti. Ko će drugi ako mi nećemo”, rekao je Stevandić za “Nezavisne novine”.

Spomenka Stevanović, predsjednica Kluba poslanika Demosa u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NS RS), ističe da je pročitala Vučićevu izjavu te da se takve izjave ne daju olako.

“Sigurno je da Vučić ima mnogo više saznanja nego ja i većina političara u Srpskoj. Inače, Srpska trpi pritiske od rata naovamo, ali mislim da mi imamo dovoljno prostora u okviru Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao i političkih i pravnih sredstava, da u najmanju ruku sačuvamo status Srpske, pa da ga i ojačamo”, poručila je Stevanovićeva.

Davor Šešić, poslanik SDS-a u NS RS, kaže da izjava koju je rekao Vučić tjera na razmišljanje i zabrinjavajuća je. “Srpska od svog formiranja trpi pritiske sa strane. Ali, garant postojanja Srpske je prije svega narod te političko djelovanje odgovornih političkih subjekata u RS i svakako Srbija kao potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma i sada Vučić kao predsjednik Srbije”, rekao je Šešić.

Duško Ivić, predsjednik Kluba poslanika DNS-a u NS RS, ističe da je pritisaka na Srpsku bilo i biće. “Ne treba da brinemo za sudbinu Srpske dok je njenih građana”, rekao je Ivić.

Aleksandar Vulin, ministar unutrašnjih poslova Srbije, rekao je juče da je Republika Srpska spoljnopolitički prioritet Srbije, da će biti čuvana i sačuvana i da umanjenje njenog kapaciteta ne dolazi u obzir. “Dok je Aleksandar Vučić na čelu Srbije, Republika Srpska će biti i jeste spoljnopolitički prioritet Srbije i biće čuvana i sačuvana”, rekao je Vulin u izjavi za beogradske medije. On je istakao da Dejtonski sporazum ne može da se mijenja. “Srpski narod u BiH može da bude siguran da je Srbija tu i da ćemo ga čuvati”, naglasio je Vulin.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79