OGLASILI SE SA KCUS-a: Ne komentarišemo tračeve, nije istina da je trudnica izbačena, a mi nikad nismo u panici!

Navedena pacijentica primljena je na Kliniku za porodiljstvo KCUS 23.juna – (utorak) radi bolova – pojašnjavaju iz KCUS-a

Nakon burnih reakcija u javnosti koje je izazvao Facebook post bh. političke analitičarke Ivane Marić o tome kako je trudnica u poodmakloj trudnoći, koja je pozitivna na koronavirus, bila primorana napustiti Kliniku za ginekologiju i akušerstvo u Sarajevu, DEPO portal je pojašnjenje o ovim tvrdnjama zatražio od Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Sa KCUS-a ‘izbačena’ trudnica pred porodom: Kad su saznali da ima Covid-19, nastala je panika…

Odgovor sa KCUS-a prenosimo u cijelosti.

U principu ne komentarišemo tračeve samozvanih analitičara. Mi se bavimo evidence based medicinom. U ovom slučaju odlučili smo odgovoriti zbog toga što pitate „da li je to istina?“. Također Vas obavještavamo da menadžment KCUS nikada nije u panici. Priroda našega posla je da smo dobro uvježbani za sve vrste kritičnih i opasnih situacija koje uvijek rješavamo na dobrobit bolesnika.

Navedena pacijentica primljena je na Kliniku za porodiljstvo KCUS 23.juna – (utorak) radi bolova. U KCUS je upućena iz DZ Olovo. Iako po prijemu na GAK KCUS pacijentica nije imala bolove, s obzirom na činjenicu da se radi o trudnici čije mjesto prebivališta nije na području Kantona Sarajevo, ista je zadržana na promatranju na Klinici za porodiljstvo KCUS. Svo vrijeme bila je u izolacionoj sobi zbog postojanja sumnje na Covid-19 klaster u DZ Olovo.

Procedura hospitalizacije, s obzirom na pandemiju uzrokovanu virusom Covid -19 zahtijeva da svi bolesnici pri prijemu u KCUS imaju nalaz na korona virus. Pacijentica nije imala nalaz, te je testirana na Klinici za porodiljstvo.

Napominjemo da se na svim klinikama KCUS, uključujući i Kliniku za porodiljstvo svakodnevno poduzimaju sve epidemiološke mjere zaštite osoblja i pacijenata, što je urađeno i u ovom slučaju.

S obzirom na stanje pacijentice narednog dana konzilij ljekara odlučio je otpustiti pacijenticu.

Otpust je urađen uz konsultaciju sa Epidemiološkom službom. Pacijentici su predočene mjere kojih se mora pridržavati u narednom periodu, shodno utvrđenom stanju- navodi se u saopćenju KCUS-a za DEPO portal.

Kako je pojašnjeno dodatno, sa KCUS-a nisu željeli otkrivati ni identitet ni dijagnozu pacijentice zbog zaštite njene privatnosti. No, ako je potrebno, sve tvrdnje mogu se dokumentovano obrazložiti.

Tražimo hitan odgovor KCUS-a o postupanju s trudnicama pozitivnim na COVID

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79