Oglasili se sa KCUS-a: Vlada KS svojim potezima ugrožava život i zdravlje pacijenata

Sindikat Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) izražava veliko nezadovoljstvo i time oštro osuđuje neusvajanje pozitivnog Izvještaja o radu i finansijskom poslovanju KCUS-a.

Također osuđuju oduzimanje 2.000.000 KM od materijalnih troškova i 650.000 KM sa stavke PET CT, čime se direktno ugoržava život i zdravlje pacijenata oboljelih od malignih bolesti.

“Izvještaj je detaljno prezentiran na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, održanoj 05. 05. 2021 godine. Izvještajem je utvrđeno da je KCUS tokom 2019. godine pozitivno poslovao, kao i prethodnih godina, što dokazuje pozitivan revizorski izvještaj – saopćili su iz Sindikata KCUS-a.

Trenutna Vlada KS, dodaju, pokazuje neobjašnjivu, neprijateljsku djelatnost prema KCUS-u, koji je najveća ali i najuspiješnija zdravstvena ustanova u BiH.

“KCUS se hrabro nosio sa COVID-19 pandemijom i najtežim bolesnicima pružao sve potrebne zdravstvene usluge. Stoga je sramotan čin oduzimanje materijalnih sredstava, ali i iznošenje neistina i izazivanje “huškanja” građanstva prema KCUS-u, što konstantno radi ministar zdravstva u Vladi KS prof. dr Haris Vranić. Nijedna zdravstvena ustanova u BiH, čak i kada ima veće probleme od KCUS-a, nije u fokusu javnosti i pod političko-medijskim nasrtajima kao KCUS – naveli su.

Dodaju kako se pitaju da li na ovaj način Skupština KS želi kazniti uposlenike za predan rad i uspjehe koji su ostvareni?

“Mi ovakav postupak ne možemo smatrati drugačije nego kažnjavanjem svih nas uposlenika, članova Sindikata, koji su dali veliki doprinos u unapređenju rada i poslovanja najveće i najstarije zdravstevene ustanove u Bosni i Hercegovini. Svaki napad na KCUS, na uposlenike koji već mjesecima rade pod nevjerovatnim opterećenjem i pritiskom, je napad na zdravlje i sigurnost svih građana kako Kantona Sarajevo tako i drugih pet kantona, suosnivača KCUS-a – saopćili su.

Žele se, nastavljaju, osvrnuti i na loš rad Kriznog štaba KS i smatraju ih u potpunosti odgovornim za strahoviti treći val pandemije, jer upravo oni nisu poduzimali prave korake na vrijeme.

Vlada KS je liječila, umjesto da spriječi: Bilo bi manje zaraženih i umrlih da se reagiralo na vrijeme

“Premijer Vlade KS Edin Forto je izjavio da je “Sarajevo Bergamo”, ali tada nije poduzeo i primijenio odgovarajuće potrebne mjere. Za mjere koje su kasnije poduzete već je bilo kasno. Pandemija se razbuktala, a uposlenici KCUS-a nakon što su skoro godinu dana jedini zbrinjavali hospitalne COVID-19 bolesnike, morali su gasiti taj požar – zaključuju.

Sindikat KCUS-a Sarajevo strogo osuđuje i plasiranje neistina u javnosti zbog odlaska anesteziologa, unoseći nemir među pacijente, te na taj način, kako ističu, prikupljanja jeftinih političkih poena.

“Moramo naglasiti da se 13 anesteziologa koji su podnijeli zahtjev za prekid Ugovora o radu, nisu nikada obratili Sindikatu KCUS-a Sarajevo sa svojim problemima kako bi se isti, ako ih uopće ima, riješili. Sindikat KCUS-a Sarajevo stoji uz svoj menadžment, ljekare, medicinske sestre-tehničare, servirke, radnice, i sve ostale koje zbrinjavaju naše pacijente. Mi smo veliki tim koji brine za sve građane. To ćemo i dalje raditi – ističu.

Na kraju, apeluju na Skupštinu KS i Vladu KS, a posebno na nadležno Ministarstvo zdravstva, da isprave grešku prema uposlenicima KCUS-a – članovima Sindikata KCUS-a, koji svakodnevno vrijedno rade u službi zdravlja naših građana, iz cijele Bosne i Hercegovine.

“Lične animozitete i nezadovoljstvo političke prirode morate ostaviti po strani, jer KCUS ne smije biti predmetom političkih netrpeljivosti – zaključili su.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79