Oglasio se Amir Kovačević i otkrio zašto je zaustavio sam 10 opasnih momaka koji su htjeli oteti kompaniju

Nakon pisanja i prikaza video snimka kako nepoznata lica sa Elvirom Šehićem pokušavaju prisilno ući u dvorište firme “Module One” u Brčkom među kojima su bila i dva aktivna policajca iz Živinica te bivši policajac iz Brčkog koji je radio u prethodnom periodu kako saznajemo za za policiju Republike Srpske na lokalitetu Pelagićevo kod Brčkog.

Ja sam Amir Kovačević i uposlenik sam firme “Modul One” na poziciji sam voditelja korporativne bezbjednosti i pored opštih poslova koje obavljam radim i na sigurnosti radnika kao i zaštite materijalnih dobara ove firme. Također kordiniram sa sigurnosnom agencijom koja je zaposlena kod nas. Moram reći da nisam dioničar ove firme kao što mnogi misle i nemam nikakve više interese osim toga da zaštitim interese naših radnika kojih ima 100-tinjak.

Dakle stotinjak porodica živi od ove firme. U firmi sam uposlen nekih dvije godine i na samom početku sam bio u proizvodnji ali pošto se bezbjednosna situacija u firmi pogoršala osjetio sam potrebu da bih mogao pripomoći da bi se ova firma sačuvala.

Ova situacija traje već neko duže vrijeme. Određeni ljudi imaju prijetnje po život tako da je neki dan ekskaliralo tačnije 1.8.2023. godine kada je Elvir Šehić sa desetak plaćenih kriminalaca i policajaca došao na kapiju naše firme i nasilno je ušao u krug ne pitajući nikoga za saglasnost a znamo svi da je prije ovoga imao zabranu ulaska u našu firmu.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Crna Hronika BiH (@crnahronikabih)

Dva puta je odstranjen od strane policije jer je pokušao nasilno ući u kompaniju. Jedan od njegovih kriminalaca rekao je momku koji radi na obezbjeđenju: “Pa nećeš valjda poginuti zbog 1.000 maraka?” Ja sam stao u odbranu firme i ostalo ste mogli vidjeti na video klipu

(VIDEO) Amir Kovačević pištoljem otjerao deset opasnih momaka koji su došli oteti firmu

 

U nastavku pročitajte detalje razgovora sa direktorom firme “Module One” Brčko koji su radili kolege sa Times.ba

Vlasnička struktura kompanije “Module One” sastoji se od tri dioničara. Appi drži 37% udjela, dok isti procenat, 37%, pripada menadžmentu Module One. Preostalih 26% udjela u vlasništvu je Elvira Šehića. Važno je napomenuti da je Module One firma koja posluje, zapošljava radnike i ima vlasništvo nad mašinama i opremom. S druge strane, firma Property Management je vlasnik zemljišta i hale, i potpuno je u vlasništvu austrijskih dioničara.

Prvi sukobi među dioničarima nastaju krajem Januara, kada Elvir Šehić zaustavlja proizvodnju na dva dana, šalje radnike kući, prijeti austrijskim dioničarima i zahtjeva dodatna finansijska sredstva. Nakon što je pronađeno privremeno rješenje, kako je izjavio izvršni direktor Dino Šačirović, austrijski dioničari su odlučili pozajmiti Elviru Šehiću 800.000 eura, što je bio iznos koji je Šehić tražio. Od tog iznosa, 590.000 eura je bilo namenjeno za plaćanje duga koji je Šehić predočio, dok je preostali iznos bio predviđen za neke njegove privatne projekte. Kao zalog za ovu pozajmicu, Šehić je stavio svoje dionice od 26% u kompaniji Module One.

Nažalost, nakon što je primio prvu tranšu od 590.000 eura, Elvir Šehić nije izmirio obaveze za koje je novac bio namenjen. Dokazi za to se mogu naći u podacima koje je mogao svako da provjeri u PIO RS i PIO BiH, koji se odnose na dug u iznosu od 700.000 KM. Krajem aprila dolazi do drugog incidenta među dioničarima, jer austrijski investitori odbijaju uplatiti drugu tranšu od 210.000 eura Elviru Šehiću, budući da nije ispunio obaveze iz prve tranše.

Prvi put je policija BD BIH intervenisala kada je generalni direktor Stefan Anderl prijavio pretnje po život. U tom trenutku je proizvodnja zaustavljena na deset radnih dana. Da bi se omogućilo nastavak proizvodnje i smirenje situacije, ponovo se pristalo na kompromis sa Elvirom Šehićem, te je druga tranša od 210.000 evra isplaćena, uz obećanje da će se koristiti za izmirenje neizmirenih obaveza iz prve tranše. Međutim, nijedna od tih obaveza nije izmirena, a račun kompanije Liberty Group, koja je u vlasništvu Elvira Šehića, ostaje blokiran zbog neplaćenih dugova.

Situacija se dodatno pogoršala kada je Elvir Šehić 15. juna 2023. ponovo poslao radnike kući iz njemu poznatih razloga, uzrokujući zastoj u proizvodnji od dva dana. Uprava kompanije je 16. juna 2023. donela odluku o ograničenom pristupu krugu kompanije i zabrani ulaska Elviru Šehiću kako bi zaposleni mogli nesmetano nastaviti sa svojim aktivnostima.

Zbog kršenja ugovora o pozajmici, postupak o izuzimanju 26% dionica koje su bile zalog za pozajmicu pokrenut je pred sudom. Nakon toga, usledila su neprestane pretnje po život uposlenicima Dini Šačiroviću, Stefanu Anderlu i Alenu Grabusu, prijavljene policiji čak pet puta. Incident 1. avgusta 2023. godine, kada je Elvir Šehić nasilno ušao u prostorije kompanije, dokumentovan je u izveštaju policije Brčko Distrikta. Do današnjeg dana, nema nikakvih daljih postupanja od strane tužilaštva ili policije po ovom pitanju kazao je Šaćirović za “Times.ba”.

Paralelno s tim, Elvir Šehić je podnosio neosnovane prijave protiv kompanije Module One i lično protiv Dine Šačirovića u više navrata. Jedna od njih je bila i neosnovana prijava za nelegalan izvoz datuma 26. juna 2023. godine, što je dovelo do dodatnih kontrola, zastoja i odgode isporuke modula za Austriju. Na kraju se ispostavilo da su te prijave bile potpuno neosnovane. Nakon toga, podneta je krivična prijava protiv izvršnog direktora Dine Šačirovića, optužujući ga da je nalogodavac za ubistvo Elvira Šehića na osnovu događaja koji su se odvijali 1. avgusta. Svi ste verovatno videli medijske izveštaje o tome.

Važno je napomenuti da je Elvir Šehić već bio vraćen sa kapije kompanije prije 1. augusta, jer mu nije bio dozvoljen pristup.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79