Oglasio se dekan fakulteta: “Pokrenuo sam sve procedure”

Slađana Todić, studentica sarajevskog Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije jučer je 11. jula na svom Instagram profilu veličala Ratka Mladića, prvostepeno osuđenog pred Haškim tribunalom za genocid u Srebrenici i druge ratne zločine.

Pored Slađane i njega kolegica sa fakulteta Valentina Vujičić negirale su genocid i izazvale mržnju preko društvenih mreža. Da li su povrijedili etiku fakulteta i da li će biti izbačene sa fakulteta, tu odluku donijet će Etički odbor fakulteta u Sarajevu.

Studenti su njene objave poslali i dekanu Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije koji kaže da on i Fakultet nemaju pravo zabranjivati studentima šta će objavljivati na društvenim mrežama.

“Dijelim Vašu ogorčenost činjenicom da bilo koja osoba, pa tako i naši studenti, podržavaju i/ili veličaju osuđene ratne zločince, no nadam se da razumijete da Fakultet kao institucija, kao i dekan Fakulteta i svi članovi nastavnog osoblja, ne mogu i nemaju pravo zabranjivati, reagovati, niti bi uopšte trebali imati uvid u to šta studenti našeg fakulteta i Univerziteta u Sarajevu u cjelosti objavljuju i iznose na svojim privatnim profilima na različitim društvenim mrežama i generalno u privatnom životu.”, stoji u odgovoru koji je objavljen na zvaničnom Instagram profilu Fakulteta.

(FOTO) Studentica sarajevskog fakulteta na Instagramu veličala Ratka Mladića

Oglasio se i dekan Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Jasmina Ahića.

“Jutros sam kao dekan zaprimio prijavu o mogućem neadekvatnom ponašanju studentice fakulteta na društvenim mrežama, kao i sadržaj privatne poruke između studenata, te sam već jutros u okviru svojih nadležnosti pokrenuo proces utvrđivanja činjeničnog stanja i okolnosti u vezi ove prijave koju sam dobio.

Tako da je to sada u postupku i ide prema Etičkom odboru fakulteta koji će dati svoje mišljenje i onda ćemo dalje informisati javnost. Pokrenuo sam sve procedure”, kazao je Ahić za portal Radiosarajevo.ba.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79