Oglasio se gradonačelnik Bihaća, ogorčen je: Sumnjam u namjere EU i Ministarstva sigurnosti BiH

Desetostruko je povećana readmisija u BiH iz Hrvatske, istovremeno na osnovu sličnog sporazuma ne funkcionira readmisija sa Srbijom. Da li je otvoreno pismo premijera USK-a najava potencijalne krize ili je pretjerana s obzirom na broj migranata u BiH. Za N1 su govorili Mirsad Buzar, zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima BiH, Veljko Lazić, načelnik uprave za operacije Granične policije BiH i Elvedin Sedić gradonačelnik Bihaća.

U posljednjih 20-ak dana, kazao je Sedić, počeo je postupak readmisije, od kada je u kamp Lipa došlo 550 migranata koji su u tom postupku vraćeni iz Hrvatske.

“Većina migranata je ponovo napustila kamp Lipa, a brojčano stanje u kampu je 130”, naveo je Sedić.

Zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima BiH je mišljenja da su određena kretanja u regionu dovela do ovakvog stanja.

“Prije svega treba napomenuti da je Hrvatska skoro ušla u Šengen prostor i preko 100 miliona je uloženo u jačanje policije Hrvatske. Evidentno je da je ulaskom Hrvatske u Šengen kontrola granice prestala prema Sloveniji i Mađarskoj. U tom smislu Hrvatska je dobila na raspolaganju dodatne snage da bi štitila granicu”, kazao je Buzar, piše N1.

 

Kad govorimo o skraćenom postupku, dodao je, u prva tri mjeseca ove godine primili su 760 migranata, ali u isto vrijeme odbili su 981 migranta.

Veljko Lazić, načelnik uprave za operacije Granične policije BiH govoreći o push backovima istaknuo je da trenutno Granična policija nema informacije o tome.

“U ranijem periodu smo imali priliku u medijima vidjeti snimke za koji su potvrđeni da su autentični. l u suštini granična policija nema podatke o tome, i ukoliko su se dešavale takve pojave naši službenici nisu bili na tome mjestu. Naše informacije govore da nemamo takvu vrstu pojave kada su u pitanje granice Hrvatske”, rekao je Lazić.

Govoreći o navodnoj pritvorskoj jedinici u kampu Lipa, o kojoj se posljednjih dana priča, gradonačelnik Bihaća je rekao. da je posjetio to mjesto i da još uvijek “sumnja u namjere EU koja je finansirala izgradnju ovog objekta i Ministarstva sigurnosti koje je dalo na neki način saglasnost da se uspostavi ovakva jedinica”.

“Riječ je o nekoliko kontejnera koji će imati kapacitet za 12 osoba i koji mogu biti privremeno zadržani u tim jedinicama. Ti su objekti postavljeni unutar kampa Lipa i ograđeni žicom. Prilično zatvoren koncept. Ukoliko je riječ o konceptu zadržavanja na par sati, to je po meni pretjerano. Ako je riječ o provjeri, one mogu biti i na drugom mjestu provjerene”, rekao je, dodajući da nije siguran šta je krajnji cilj.

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik Evropske unije u BiH, ambasador Johann Sattler danas je u posjeti Unsko-sanskom kantonu. Neizostavna tema su bili i migranti u ovom kantonu.

Kako je rekao Sattler, EU je tu da pruži finansijsku pomoć za moguću migrantsku krizu.

“Zahvalio bih se građanima što su dali veliko srce i pokazali strpljenje. Znamo da migranti variraju i u smislu ruta. Pratit ćemo i proces redmisije iz Hrvatske i ostati u kontaktu”, poručio je kratko Sattler iz Bihaća.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79