Oglasio se gradonačelnik Istočnog Sarajeva: Tražit ćemo od KS da nam vrati tablu i da utvrdimo liniju

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić, protiv kojeg je podnesena krivična prijava zbog postavljanja tabli sa spornim natpisom, oglasio se nakon što su vlasti Kantona Sarajevo jutros uklonile jednu tablu koja se nalazila na području Federacije BiH.

“Mi smo table postavili na lokacijama gdje su već 20 godina bile table. Kada je u pitanju tabla na Lapišnici mi smo je pomjerili čak 10 metara prema teritoriji RS-a. Imamo situaciju da 20 godina stoji tabla sa natpisom ‘Teritorija Grada Istočno Sarajevo’ i sada je njima sporno kada smo zamijenili tablu”, naveo je Ćosić za RTRS.

Poručio je da je ovo idealna šansa da se utvrdi gdje je entitetska linija.

Istakao je da će tražiti od kantonalnih vlasti da vrate uklonjenu tablu Istočnom Sarajevu.

Podsjećamo, kantonalne vlasti u Sarajevu su jutros uklonile jednu od tabli sa natpisom “Dobrodošli u Istočno Sarajevo, grad 157.000 Srba koji su morali napustiti Sarajevo”, nakon što je ustanovljeno da se nalazi na području entiteta Federacija BiH.

Policijska uprava Stari Grad dostavila je akt Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove (KUIP) Kantona Sarajevo kojim obavještava da su izvršene provjere lokacije na kojoj je postavljena tabla te da se parcela nalazi na području Kantona Sarajevo odnosno FBiH.

 

Uklanjanju table prisustvovao je ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Almir Bečarević.

“Ova tabla je postavljena u zoni zaštičenih područja KS, postavljena je nelegalno. Nikakvih dozvola nema, a u proteklih sedam dana smo sve provjerili i skinuli koordinate, inspekcije i MUP KS su utvrdili da se tabla nalazi unutar zone kantona. Ovakvim objektima ovdje nije mjesto, bez obzira na to šta piše, za ovaj objekat ne postoji dozvola i nelegalno je postavljen”, rekao je Bečarević za Klix.ba.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Crna Hronika BiH (@crnahronikabih)

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79