Oglasio se preletač Senad Alić: Ja nisam preletač, a PDA nema budućnost. Tri puta sam ranjen za ovu državu

Senad Alić, zastupnik u Skupštini Tuzlanskog kantona s najdužim stažom, koji je kao kandidat Pokreta demokratske akcije (PDA) dobio novi mandat, odlučio je podržati novu većinu koju predvodi Stranka demokratske akcije (SDA).

O svojoj odluci da ide protiv organa stranke i o optužbama za korupciju i političku trgovinu, Alić je danas, u pauzi konstituirajuće sjednice Skupštine TK prvi put progovorio.

PDA pozvala SIPA-u i Tužilaštvo da istraže kako su Senad Alić i Jakub Suljkanović prešli u SDA

– PDA nisam napustio, a očekujem da me rukovodstvo na čelu s Elzinom Pirić isključi iz stranke, kao i Jakuba Suljkanovića. Razlog neslaganja unutar PDA su katastrofalni rezultati na izborima 2022. godine. Od prošlih Općih izbora mi smo imali pad od 22 hiljade glasova – rekao je danas Alić.

Podsjećamo, Aliću se u podršci novoj većini priključio i stranački kolega Jakub Suljkanović, inače bivši premijer TK i nekadašnji kantonalni ministar finansija.

– Nakon izbora smo imali analizu kroz sedam-osam dana, nismo se moglu usaglasiti, jer niko nije prihvatio krivicu za rezultat, a na čelu je predsjednica Pirić – rekao je Alić.

O optužbama za političku trgovinu, koje je PDA uputila i visokom predstavniku Christianu Schmidtu, Alić je rekao da “poziva sve pravosudne institucije i agencije da istraže optužbe Elzine Pirić, protiv koje će biti podnesena krivična prijava”.

– Mi ni s kim nismo viodili razgovore. Općinski odbora PDA Sapna, koji je imao rezultat preko 50 posto, zatražio je od mene i devet vijećnika iz Sapne da više ne djelujemo u ovom političkom subjektu i tako ugrožavamo teritoriju Sapne. Mi ćemo po zakonu djelovati kao samostalni zastupnici u Skupštini TK. Općinski odbor PDA Sapna i svi vijećnici kompletno prelaze u SDA – kaže Alić.

Na pitanje da li se vraća u SDA, Alić kaže da nije donio odluku po pitanju nastavka svog političkog djelovanja, ali da će zajedno sa Suljkanovićem zatražiti sastanak s visokim predstavnikom Schmidtom.

– Izborni rezultat u dva ciklusa pokazao je da je PDA politički projekat koji, po meni, nema budućnost – istakao je Alić.

O optužbama da je u SDA prešao zbog kontakata s Abdurahmanom Hodžićem, Alić je rekao da s njim nije imao nikakvog kontakta, piše Faktor.

– Nisam imao nikakav nijedan jedini razgovor s Abdurahmanom Hodžićem, Hodžom kako ga nazivaju. Iz tog razloga hoću da podnesem krivičnu prijavu, da se to ispita. Ja nisam preletač, nego izabrani zvaničnik i imam pravo po Izbornom zakonu da djelujem onako da zaustavim da svako šest-sedam mjeseci dolazi do promjene većine. Cilj je da izdržimo mandat od četiri godine i spuniti obaveze koje očekuju građani TK – rekao je on.

O okupljanju ispred porodične kuće Jakuba Suljkanovića u Srebreniku, koje je uslijedilo nakon što su se on i Alić priklonili novoj većini u TK, alić kaže da to “apsolutno ne podržava”.

– Imama nezvaničnu informaciju da je dio rukovodstva PDA išao na tuđi posjed da protestuje i to ne pred Jakubovu kuću, nego pred kuću njegovog oca, u kojoj on živi kao podstanar. Ja nisam zabrinut za svoju sigurnost, bojim se samo Boga. Ne poredim nijednu drugu personu s Bogom. Ako smatra neko da to treba da uradi, a ima prijetećih poruka, koje su usmjerene ka nadležnim institucijama. Ja vjerujem da su prijetnje pojedinačne, da nisu institucionalne, a vrijeme će pokazati. Hrabro se krećem kantonom i državom, imam na to pravo kao neko ko je tri puta ranjen za ovu državu. Ko smatra da se može kukavički ponašati ja sam tu redovno na ulici i u gradu – poručio je Alić i dodao ko smatra da se može kukavički ponašati ja sam tu redovno na ulici i u gradu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79