Oglasio se Saša Trivić nakon što mu inspekcija zatvara poslovnice Manje: “Imaju nalog da nas maltletiraju”

Republička tržišna inspekcija RS-a izrekla je danas zabranu rada ugostiteljskom objektu Manja, na lokaciji Trg Krajine, u prizemlju hotela Palas u Banjoj Luci, jer je kontrolom utvrđeno da objekat ne ispunjava opće minimalno-tehničke uvjete za obavljanje ugostiteljske djelatnosti, saopćeno je iz Inspektorata Republike Srpske.

Kako se u saopćenju dodaje, usljed izvođenja radova na objektu hotela Palas, srušen je dio zgrade u kojem je prethodno bio smješten toalet koji su koristili posjetioci ovog ugostiteljskog objekta, čime je objekat praktično ostao bez prostorije za ličnu higijenu gostiju, a što je zakonska obaveza.

– Obzirom da objekat više ne ispunjava sanitarno-tehničke i higijenske uvjete za rad, tržišni inspektor je u skladu sa odredbama Zakona o ugostiteljstvu bio ovlašćen i dužan da privremeno zatvori ugostiteljski objekat, koji ne ispunjava propisane opće minimalno-tehničke i druge zakonom propisane uvjete za obavljanje ugostiteljske djelatnosti – rečeno je iz Inspektorata RS-a, odakle su za portal Banjaluka.net pojasnili da je objekat zatvoren privremeno, do otklanjanja nepravilnosti.

Istuču da je, imajući u vidu vrstu djelatnosti koja se obavlja u objektu, subjektu kontrole omogućeno da prije obilježavanja zabrane, objekat oslobodi od prehrambenih proizvoda i lako kvarljivih namirnica, kao i da preduzme sve sigurnosne i druge mjere u prostorijama objekta i na sredstvima rada, kako bi se spriječila eventualna dalja šteta za privrednog subjekta.

– U okviru predmetnog postupka, kontrolu je vršila i republička inspekcija za hranu u oblasti proizvodnje i prometa hrane, gdje su također utvrđene nepravilnosti u dijelu deklarisanja proizvoda, te su izrečene novčane kazne – navode iz Inspektorata RS-a.

 

– Imamo informacije iz Inspektorata od odgovornih inspektora da su dobili politički nalog od direktora Inspektorata da se vrši maltretiranje nas kao poslodavaca, što smatramo potpuno neprimjerenim – rekao je Saša Trivić, vlasnik kompanije Krajina Klas, u čijem sastavu posluje i Manja.

Trivić kaže da je objekat još u sanaciji i da će toalet biti završen za dva dana, tako da očekuje da će inspekcija doći u subotu da otpečati lokal.

– S druge strane, nije u pitanju samo taj lokal. Inspektorat je poslao u za sada tri naša dodatna lokala po tri inspekcije, što nije baš uobičajeno. Vrši se od inspektora veliki pritisak na naše radnike i naše poslovanje – rekao je Trivić.

Sve to, dodaje, vjerovatno ima veze sa time što je on predsjednik Unije poslodavaca Republike Srpske.

– Mi ćemo, naravno, ispoštovati sve naloge i ako smo negdje pogriješili, platit ćemo kazne i tu ne vidimo išta sporno. Ali smatramo neprimjerenim da se na takav način vrši maltretiranje poslodavaca zbog njihovih izjava – naveo je Trivić u izjavi za Nezavisne novine.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79