Oglasio se SDA: Ignorisanje volje Bošnjaka je neprihvatljiv presedan. Schmidt nedopustivo pogazio Ustav FBiH

 

Stranka demokratske akcije (SDA) komentirala je odluke o deblokadi formiranja vlasti u FBiH koje je danas nametnuo visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.
Iz SDA su poručili kako odluka Visokog predstavnika Christiana Schmidta da nametne privremenu odluku predstavlja skandalozna suspenzija Ustava Federacije i svih demokratskih načela, na šta niko, pa ni visoki predstavnik nema pravo.

“Namjera da se iz pojedinih ambasada i OHR-a oktroira neustavna Vlada Federacije, pri čemu će se u potpunosti zaobići potpredsjednik FBiH iz reda bošnjačkog naroda i većinska volja Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH, ponižavajući je presedan, čije posljedice niko ne može predvidjeti. Osim potpredsjednika iz reda bošnjačkog naroda i Kluba Bošnjaka, ignoriše se i ubjedljiva većinska volja probosanskih stranaka koje u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH imaju najmanje 47 zastupnika”, saopćili su.

Ističu kako se novom odlukom izlazi u susret HDZ-u.

“Novom nametnutom odlukom ponovo se izlazi u susret HDZ-u, kojem se na ovakav način želi omogućiti da oktroiranu Vladu formira sa manjinskom grupom političkih kolaboracionista iz Trojke, koja ima 28 zastupnika i nekolicinu kupljenih ruku. Obrazloženjem odluke na današnjoj konferenciji za medije, u kojem tvrdi da ne djeluje protiv bilo kojeg naroda, da se ne smije ignorisati volja birača izražena na izborima i da donosi odluku jer nije bilo dogovora, Visoki predstavnik vrijeđa inteligenciju građana. Jer, uradio je upravo suprotno. Grubo je degradirao volju Bošnjaka, potpuno je ignorisao izbornu volju građana i nagradio je one koji su odbijali bilo kakav dogovor”, poručili su.

Na kraju, uputili su poruku i visokom predstavniku.

“Od Christiana Schmidta zahtijevamo da bosanskohercegovačkoj i svjetskoj javnosti objasni da li je i njegova odluka ponovo dogovorena sa premijerom Hrvatske vlade, i je li bazirana na ‘kršćanskim vrijednostima i osnovama’ – kako je o tome govorio mađarski ministar vanjskih poslova – odnosno da li većinsku volju Bošnjaka poništava zbog toga što su većinom muslimani”, zaključili su iz SDA.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79