Oglasio se seizmološki centar BiH nakon potresa, zemljotres izazvao paniku u školama

U 9:22 sati ovog jutra šire područje Sarajevo pogodio je jak zemljotres jačine 3,9 po Richteru, što su zvanične informacije Centra za seizmologiju pri Federalnom hidrometeorološkom zavodu (FHMZ) piše Klix.
Kako su saopćili iz centra, magnituda potresa u hipocentru je iznosila 3,9, a intenzitet u epicentru je bio V stepeni Merkalijeve skale.Prema preliminarnim podacima ovaj potres nije izazvao materijalnu štetu, javljaju iz centra, a mi smo iz tog razloga kontaktirali i Kantonalnu upravu civilne zaštite Kantona Sarajevo.

“Nakon posljednjeg zemljotresa koji je ovog jutra zatresao tlo, nismo zaprimili niti jednu dojavu o načinjenoj materijalnoj šteti, na svu sreću.

Jedino šta smo zabilježili jeste blaga panika djece u školi, ali sve škole imaju plan i program prema kojem se upravljaju u ovakvim slučajevima, ali na svu sreću i tu je situacija sada posve mirna i nema razloga za brigu”, kazali su za Klix.ba iz Civilne zaštite KS.

Podsjetit ćemo, prema prvim informacijama koje je dao Evropski-mediteranski seizmološki centar, jačina potresa je bila 4 po Richteru, a građani su javili da je potres trajao nekoliko sekundi.

“Zaljuljalo u Sarajevu, zaljuljalo pošteno”, “Kratko, ali snažno zatreslo”, “Opasno je zatreslo”, “Dva kratka udara, manje od četiri sekunde”, “Kratko, ali jasno”, “U Sarajevu baš zdrmalo”, bile su prve reakcije građana.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79