OHR: Entiteti nemaju pravo na otcjepljenje

Povodom izjava predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, koji je gostujući na RTRS-u najavio mogućnost otcjepljenja, ako visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt nametne odluku o državnoj imovini, iz OHR-a su poručili da je BiH međunarodno priznata država čiji su suverenitet i teritorijalni integritet zagarantovani Dejtonom, Ustavom BiH i međunarodnim pravom, te da entiteti nemaju pravo na otcjepljenje i postoje samo po osnovu Ustava BiH.

Istakli su kako međunarodna zajednica takođe zadržava instrumente, uključujući visokog predstavnika, za podršku principima Dejtonskog sporazuma.

“Ovo je stalna i nedvosmislena pozicija Savjeta za implementaciju mira”, poručili su u odgovoru na upit BHRT-a.

Kako su naveli, Savjet za implementaciju mira takođe zastupa stav da se mora naći prihvatljivo i održivo rješenje za pitanje državne imovine, što je jedan od ciljeva Agende 5+2.

“Visoki predstavnik i Upravni odbor Savjeta za implementaciju mira i dalje su opredijeljeni da pružaju podršku inkluzivnom političkom procesu unutar kojeg bi se taj cilj postigao”, naglasili su iz Kancelarije visokog predstavnika u BiH.

Političari u BiH bi, umjesto da ugrožavaju proces evropske integracije, trebali da se fokusiraju na pronalaženje rješenja i ne stvaraju probleme, zaključili su.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79