Oko 450 radnika BH Telecoma u štrajku

Ni mi više nismo sigurni gdje je prag tolerancije koji će neko preći, a onda…”, poručuju iz Sindikata BH Telecoma

Sindikat kompanije BH Telecom vodi borbu za potpisivanje Granskog kolektivnog ugovora, a danas su se obratili cjelokupnoj javnosti i nadležnima.

“Poštovani prijatelji, sugrađani, poznanici, kolege i radnici. Želimo vas ovim putem upoznati sa problemima s kojim se susreću radnici BH Telecoma. U nekada najboljoj kompaniji, njena uprava kao i Vlada FBiH koja je imenuje, već duži vremenski period radi na uništavanju i rušenju našeg zajedničkog dobra. To najbolje oslikavaju rezultati poslovanja koji su iz godine u godinu sve gori, a stanje unutar kompanije je i gore od onog što svi vidimo. Dugogodišnje stranačko zapošljavanje, potpomognuto nepotizmom, dovelo je radnike i kompaniju do samog dna”, ističu iz Sindikata BH Telecoma.
Sindikat BH Telecoma, dodaju, već duže vremena dolazi do saznanja kako je razlog ovakvog maćehinskog odnosa prema BH Telecomu pokušaj još jedne pljačkaške privatizacije, u kojoj bi se imovina građana prodala u bescijenje a namirili se razni tajkuni na račun društva I građana.
“Prethodnih skoro šest mjeseci, Sindikat BH Telecoma vodi borbu sa Vladom FBiH i Upravom BH Telecoma kako bi za radnike kompanije izdejstvovali i zaključili granski kolektivni ugovor. Nakon niza prevara i podvala, došli smo u poziciju da nam je organizovanje štrajka u kompaniji, jedini način nastavka borbe za granski kolektivni ugovor. Od dana najave pokretanja aktivnosti za organizovanje štrajka u BH Telecomu, radnici koji su se opredijelili da iskažu lojalnost Sindikatu i da se odazovu pozivu na štrajk, izloženi su neviđenim torturama. Verbalne prijetnje i pritisci su postali svakodnevni, a dolazili su od strane najvišeg rukovodećeg kadra u firmi, pa sve do odmetnutih sindikalnih ,,lidera”, koji su bili desna ruka u plasiranju laži i prevara prema radnicima”, rečeno je u proglasu Sindikata.

Pod ovakvim pritiscima stranačkih poslušnika i sindikalnih izdajnika, navodi se, povezanih sa Zlatkom Hurtićem (vanjskim savjetnikom premijera), veliki broj radnika je vođen strahom, podlegao pritisku i odustao od zakonom legitimnog načina borbe za zaštitu prava radnika, a da štrajk nije ni započeo.
“Nakon početka štrajka u ponedjeljak, 09.11.2020.godine, na sve radnike je izvršen dodatni pritisak sa svim elementima diskriminacije i mobinga. Svakodnevna diskriminacija koja je dosezala neslućene razmjere bila je šokantna. Radnicima se prijetilo svim i svačim. Od toga da će im zbog ućešća u štrajku biti smanjena plata, pa do toga da će biti disciplinski i krivično procesuirani. Nekim od radnika je bilo zabranjeno da borave na svojim radnim mjestima, a neki su natjerani da borave u tijesnim kancelarijama koje više liče na zatvorske ćelije, nego li na mjesto rada”, rečeno je u proglasu.
Sindikat je za ovakvo postupanje podnio tužbu protiv BH Telecoma u cilju zaustavljanja prvorazredne torture koja se provodi prema radnicima od strane dojučerašnjih kolega (djela rukovodilaca) a sve po nalogu upavljačkih struktura u firmi. Prema saznanjima sindikata, tretman radnih kolega koji su u štrajku, najviše podsjeća na metode isljeđivanja, svojstvene najokrutnijim totalitarnim režimima prošlog vijeka.
“Ljubav prema rukovodnim stolicama, i slijepa poslušnost nadležnim vlastima, pretvorila je u zvjeri dojučerašnje kolege, koji beskompromisno udaraju na sve one koji se usude prijaviti za štrajk i podići svoj glas u zaštiti radničkih prava. Najavu otpočinjanja štrajka su ispratili i prenijeli mnogi portali, ali početak štrajka i sve nakon toga bilo je prekriveno dirigovanom medijskom blokadom. Očito su Vlada FBiH i BH Telecom, narodnim novcem poodavno učutkali glas “nezavisnih medija”, a javnosti i građanima serviraju samo strogo kontrolirane informacije. Trenutno se u štrajku nalazi oko 450 radnika i to onih koji rade najteže poslove u BH Telecomu, a imaju najniže plaće za koje sada moraju strahovati zbog nepostojanja granskog kolektivnog ugovora. Mnogi od nas pripadaju boračkoj populaciji, među kojima je značajan broj ratnih vojnih invalida, supruga i djece poginulih boraca Molimo vas, da naš apel za pomoć shvatite ozbiljno, da ga prenesete svojim prijateljima i da putem društvenih mreža ili na drugi način javnost bude upoznata sa golgotom koju prolaze radnici BH Telecoma. Molimo vas da to uradite prije nego stanje eskalira i dođe do težih neželjenih posljedica. Ni mi više nismo sigurni gdje je prag tolerancije koji će neko preći, a onda…”, poručuju iz Sindikata BH Telecoma.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79