Okončano suđenje za utaju poreza u “slučaju Mrkva”

Završnim riječima odbrane pravnih osoba – Mrkva Group d.o.o Sarajevo i Mrkva d.o.o. Sarajevo, danas je u Kantonalnom sudu Sarajevo (KSS) okončano suđenje Adnanu Mrkvi i drugima.

Izricanje presude u ovom predmetu zakazano je za 26. maj. Braniteljica spomenutih pravnih osoba, advokatica Aida Beganović-Handanagić smatra kako Tužilaštvo u ovom slučaju nije van razumne sumnje dokazalo inkriminacije iz optužnog akta, te je u zaključku završnih riječi predložila da se spomenute pravne osobe oslobode od odgovornosti.

Ukazala je u tom kontekstu na propuste prilikom pretresa i oduzimanja određenih predmeta kao dokaza, a koji su, kako je navela, pribavljeni na nezakonit način, pozivajući se pritom na sudsku praksu i odredbe Zakona o krivičnom postupku (ZKP).

Advokatica je ustvrdila kako su pretresi pravnih osoba vršeni na nezakonit način, bez prethodne obavijesti, odnosno bez prisustva zakonskih zastupnika i branitelja, podsjećajući na zakonsko načelo prema kojem je “zabrana upotrebe nezakonitih dokaza apsolutna”.

U pogledu argumentiranja potonjih navoda, podsjetila je na iskaze svjedoka, osporavajući, istovremeno, nalaz vještaka Tužilaštva, ocijenivši ga “paušalnim zasnovanom na nazakonitim dokazima…, odnosno jednostranim vještačenjem kojem se ne može pokloniti vjera”.

Advokatica Beganović-Handanagić, nadalje, navodi kako je Tužilaštvo u ovom predmetu zauzelo diskriminatoran stav prema branjenim pravnim osobama, povlačeći paralelu s drugačijim postupanjima u drugim predmetima s identičnim činjeničnim opisom.

Navela je, također, kako Tužilaštvo nije van razumje sumnje dokazalo da je putem fiskalnih uređaja evidentirano svega 55 posto ostvarenog prihoda, te da su prvo i drugoptuženi ostvarili protivpavnu imovinsku korist, odnosno iznos navodno utajenog poreza.

Optužnica u ovom predmetu tereti Adnana Mrkvu, Amela Ćapina, Adisa Biberovića i Arifa Malićija, te pravne osobe – Mrkva d.o.o. Sarajevo i Mrkva Group d.o.o Sarajevo.

Izmijenjenom optužnicom akteri slučaja terete se za produženo krivično djelo porezne utaje i pranje novca.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79