OLX poslao važnu obavijest svim korisnicima

Kupoprodajna bh. platforma OLX.ba poslala je važnu obavijest svim svojim korisnicima.

Naime, u zadnje vrijeme prevaranti sve češće pokušavaju oštetiti korisnike OLX-a.

Na meti prevaranata nalaze se prodavci kojima se lažni kupci obraćaju putem OLX privatnih poruka, WhatsApp ili Viber aplikacije.

Iz OLX-a su u obavijesti upoznali korisnike kako prepoznati prevaru i sigurno izvršiti kupoprodaju.

Kontaktirao vas je potencijalni kupac putem WhatsApp aplikacije i zainteresovan je za kupovinu vašeg proizvoda. Kupac vam je poslao fotografiju ili link vašeg oglasa i za sada ništa nije sumnjivo, jer ste navedeni oglas zaista i objavili na OLX.ba stranici.

Nakon što potvrdite dostupnost proizvoda, prevarant vam šalje link i tvrdi da je navedeni proizvod već platio. Klikom na link nalazite se na pola puta da postanete žrtva prevare, jer vas link vodi na novu i nepoznatu stranicu (koja izgledom može podsjećati na OLX.ba stranicu, stranicu BH Pošte ili stranicu druge kurirske službe) gdje će od vas tražiti da unesete podatke svoje bankovne kartice.

Kupac iz ovog primjera, ili bolje rečeno prevarant, tvrdi da je vaš proizvod već platio, što nije moguće iz dva razloga:

1. Prilikom registracije na OLX.ba, nisu vam potrebni podaci sa bankovne kartice
2. OLX.ba ne zahtijeva plaćanje unaprijed, isključivo se isto odvija pouzećem putem OLX brze dostave

Kupac vam šalje linkove na kojima se nalaze loše prevedeni tekstovi:

Osim domene, još jedan od pokazatelja potencijalne prevare jesu tekstovi koji su često loše prevedeni sa ruskog ili engleskog jezika ili se koristi kombinacija nekoliko jezika.

Profil kupca nije verifikovan i/ili želi komunicirati van OLX.ba platforme

Još jedan razlog za uzbunu jeste ukoliko vas kontaktira korisnik koji nije verifikovao svoj profil i šalje vam e-mail adresu ili broj telefona za nastavak komunikacije van OLX platforme.

OLX preporučuje OLX poruke kao jedini ispravan način komunikacije.

OLX je korisnicima podijelio savjete za sigurnu kupoprodaju na njihovoj platformi.

  • Komunikaciju sa drugim korisnicima vršite isključivo putem OLX sistema poruka
  • Ni u kom slučaju ne dijelite vaše lične podatke poput e-mail adrese ili broja bankovne kartice (CVC/CVV broj) – za prijem uplate od kupca dovoljno je da ustupite vaš broj žiro računa ili IBAN
  • Ne vršite plaćanje proizvoda unaprijed, OLX.ba preporučuje OLX brzu dostavu kao siguran način dostave pošiljki
  • Obratite pažnju na domene/linkove koje vam korisnici šalju

Iz OLX-a kažu da njihov Sektor za podršku korisnicima radi na sprečavanju svake vrste zloupotrede.

“U slučaju da se dogodi prevara, pokušaj prevare ili jednostavno želite provjeriti da li komunicirate sa potencijalnim prevarantom, savjetujemo vam da kontaktirate Sektor za podršku korisnicima gdje ćete dobiti korisne savjete i instrukcije”, poručuju iz OLX-a.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79