Ombudsman Jasminka Džumhur o slučaju “Pazarić”: Hoćemo li sazvati press konferenciju i reći “ja sam vidjela ubistvo” ili ćemo obavijestiti policiju?

Ombudsman Bosne i Hercegovine pozvao je danas struku da se oglasi u vezi sa stanjem u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić, apelujući da se ne prejudicira sa zaključcima dok se ne provede adekvatna istraga i ne oglasi struka.

Ljubinko Mitrović, ombudsman BiH, danas je na konferenciji za medije pozvao Tužilaštvo, inspekciju, resorno ministarstvo i sve druge nadležne institucije da to urade.

– Ne smije se ići na prvu – rekao je Mitrović i naveo da treba struka da kaže svoj stav o svemu što je proteklih dana izašlo u javnost u vezi sa stanjem u tom zavodu.

Ombudsman Jasminka Džumhur i ranije je, kao i juče, bila u Pazariću te navela da je neophodno utvrditi kako su nastale fotografije na kojima se vidi i vezivanje štićenika, ukazujući na to da se sada ne smije dozvoliti i stigmatizacija zaposlenih.

– Postavlja se pitanje ko je i kako je dozvolio, da li je to neko od osoblja u instituciji, šta se dešava da te slike nastaju i zašto te slike nisu date nadležnim organima. Ja sada vas pitam, ako svi vidimo počinjenje krivičnog djela, hoćemo li sazvati press konferenciju i reći “ja sam vidjela ubistvo” ili ćemo obavijestiti policiju i Tužilaštvo -, rekla je Džumhur.

Dodala je da, ako osoba pokazuje problem samopovređivanja, onda osoblje mora tražiti rješenje i jasno je zakonski određeno kada je dozvoljena medicinska fiksacija.

Istaknula je da stanje s nedostatkom adekvatnog kadra nije prisutno samo u Pazariću, jer veći broj centara za socijalni rad u Bosni i Hercegovini ima problem s kadrovskim i smještajnim kapacitetima, tehničkom opremljenošću, ali i s lošim uslovima rada.

– Ako lokalna zajednica nije razvijena, postoje i finansijski problemi – rekao je ombudsman Ljubinko Mitrović.

Predstavljajući specijalni izvještaj o stanju i problemima s kojima se susreću centri za socijalni rad u BiH, naveo je i da je problem i nedovoljna saradnja s drugim organima vlasti.

U preporukama koje su ombudsmani dali, navedeno je da je neophodno, zajedno s nadležnim organima, jačati kapacitete centara za socijalni rad, posebno u pogledu uslova rada.

Potrebno je nadograditi i baze podataka korisnika prava iz socijalne zaštite, predložiti odgovarajuća zakonska rješenja radi osiguranja bezuslovne i besplatne zdravstvene zaštite, kao i osigurati fizičko osiguranje za zaposlene koji rade sa strankama.

Jasminka Džumhur dodala je da je prisutan i nedostatak standarda u oblasti socijalne zaštite te je ukazala i na neophodnost preventivne zaštite, pri čemu bi se i ombudsmanima omogućilo da u bilo koje doba dana i noći mogu da provjere rad određene institucije.

Ombudsman Nives Jukić upozorila je da se ne razumije koliko je značajna profesija socijalnog radnika.

– Hitno je potrebna veća kadrovska i tehnička opremljenost, kao i supervizija – dodala je Jukić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79