Omogućen bescarinski uvoz 100.000 tona mineralnih đubriva

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je jednoglasno donijelo odluku o otvaranju privremenih tarifnih kvota pri uvozu mineralnih đubriva, kao podršku poljoprivrednicima nakon poremećaja na globalnom tržištu i rasta cijena.

Odlukom se privremeno do 31. decembra ove godine omogućava bescarinski uvoz 100.000 tona mineralnih đubriva i utvrđuju kriteriji za primjenu privremenih tarifnih kvota i način raspodjele.

Na ovaj način Vijeće ministara u saradnji sa vladama entiteta i resornim entitetskim ministarstvima želi pomoći poljoprivrednicima u osiguranju adekvatnih agrotehničkih mjera, a prije svega ishrane žitarica i ostalih gajenih kultura te osigurati dovoljne količine ovih kultura na tržištu uz dobar kvalitet prinosa i tako utjecati na smanjenje nestašice hrane u Bosni i Hercegovini i ublažavanje poskupljenja u interesu građana.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa je predložilo ovu odluku nakon što je predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija (SNSD) postigao saglasnost za njeno donošenje sa premijerom Republike Srpske Radovanom Viškovićem (SNSD) i premijerom Federacije Bosne i Hercegovine Fadilom Novalićem (SDA) na prošlosedmičnom sastanku kojem je prisustvovao i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac (SNSD).

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79