Opasan trend širi se internetom, ljekari upozoravaju: To je otrov, završit ćete u hitnoj

Društvenim mrežama širi se opasni trend prema kojem se korisnicima savjetuje da piju ili jedu boraks (borax) kao dodatak prehrani te se tvrdi da može pomoći u smanjenju upale i čišćenju tijela.

Boraks, bijela praškasta tvar, svojevremeno je bio jedno od čestih sredstava za čišćenje i pojačivač deterdženta za pranje veša.

Danas se njegovo ime širi društvenim mrežama, a neki ga čak promoviraju i kao pojačivač zdravlja, trend za koji stručnjaci kažu da je opasan.

– Kao ljekar govorim vam vrlo jasno, nikada nemojte piti boraks u bilo kojoj količini. To je toksin, otrov – rekla je dr. Jennifer Ashton za ABC News.

Ashton je oštro komentirala trend da se boraks konzumira za smanjenje upale te je naglasila da je rizik od takve konzumacije veliki, a nema nikakve koristi.

Prma Američkom centru za kontrolu i prevenciju bolesti, izloženost boraksu, kombinaciji bora, natrija i kisika, može dovesti do opasnih posljedica koje uključuju iritaciju očiju, poteškoće s disanjem, kašalj i krvarenje iz nosa.

U visokim nivoima boraks može uzrokovati zatajenje bubrega i smrt.

Ashton kaže kako se čini da boraks nema nuspojava te da nije štetan.

– No možda rizika nećete biti svjesni dok ne završite u hitnoj – upozorila je doktorica i dodala da prvi simptomi počinju kao mučnina, povraćanje, proljev.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79