Općina Centar Sarajevo u sudskom sporu dobiva Hotel u Hereg Novom?

Općina Centar Sarajevo u sudskom sporu dobiva Hotel u Hereg Novom?


Općina Centar Sarajevo ostvarila je značajan pravni napredak u vraćanju Hotela Zelenika u svoje vlasništvo. Prvostepenom presudom Osnovnog suda u Herceg Novom utvrđeno je da Općina Centar Sarajevo ima pravo korištenja na nekretnini – Hotelu Zelenika u Herceg Novom.

Iz Općine Centar Sarajevo saopćili su da je ovo važan pravni korak ka vraćanju Hotela Zelenika u vlasništvo Općine Centar. “Kad predmetna presuda postane pravomoćna, pravo korištenja prilikom upisa u zemljišne knjige postaje pravo vlasništva,” naglasili su iz Općine.

Historija i pravni spor

Hotel Zelenika, koji je početkom Drugog svjetskog rata bio pretvoren u kasarnu, a 1948. godine nacionalizovan u korist Opštine Herceg Novi, 1960. godine je ustupljen Općini Centar Sarajevo za oko 70 miliona dinara. Nasljednici porodice Mađar, nekadašnjih vlasnika hotela, uložili su žalbu Ustavnom sudu Crne Gore na nedavnu odluku donesenu u korist sarajevske gradske opštine, nakon dvanaest godina dugog sudskog procesa.

Pravne dileme

Pravni zastupnik nasljednika porodice Mađar, advokat Dragan Lepetić, žalbu temelji na tvrdnji da odluke mjesnog odbora Herceg Novog o ustupanju hotela Općini Centar Sarajevo iz 1960. godine, kao i dopunske odluke iz 1972. godine, nisu sprovedene zakonito.

“Nema dokaza da je Općina Centar Sarajevo ikada platila taj objekat Herceg Novom. Također, nema dokaza da su tadašnji predsjednici narodnih odbora i opština Herceg Novi i Centar Sarajevo imali ovlaštenja da potpišu takav ugovor iz 1960. i 1972. godine. Očekujemo odluku Ustavnog suda Crne Gore, a stvar dodatno komplikuje to što Komisija za restituciju još nema prvostepenu odluku o zahtjevu za restituciju tog objekta,” izjavio je advokat Lepetić.

Očekivanja i dalji koraci

Općina Centar Sarajevo očekuje da će se nakon pravomoćnosti presude upisati kao vlasnik Hotela Zelenika u zemljišne knjige, čime će se okončati dugogodišnji spor. Povratak ovog objekta predstavljao bi značajan korak za Općinu Centar Sarajevo u smislu valorizacije imovine i mogućnosti njenog daljnjeg razvoja.

Ovaj slučaj predstavlja kompleksan pravni izazov s obzirom na historijski kontekst i pravne procedure restitucije, ali pozitivan ishod za Općinu Centar Sarajevo mogao bi postaviti presedan za slične slučajeve u budućnosti..



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija