Opet SDA-ov načelnik: Da bi pogodovao investitoru načelnik Ejubović smijenio vlastite službenike?!

Kantonalni sud na prijedlog Tužilaštva KS izdao naredbu za oduzimanje dokumentacije. Firmi CET BAH nezakonito odobren objekat van gabarita. Ignorisano rješenje Federalne uprave za geodetske poslove

Zbog zloupotrebe položaja, na način da je firmi CET BAH omogućio protivpravnu imovinsku korist od više stotina hiljada KM, te prouzrokovao štetu Općini u navedenom iznosu, protiv načelnika Hadžića Hamde Ejubovića (SDA), kako saznaje Fokus, Tužilaštvu Kantona Sarajevo podneseno je više krivičnih prijava, kako od pojedinaca iz same Općine, tako i iz Općinskog vijeća Hadžići.

Kako je za Fokus.ba potvrdila glasnogovornica Tužilaštva KS Azra Bavčić, na prijedlog ovog tužilaštva Kantonalni sud u Sarajevu izdao je naredbu za privremeno oduzimanje dokumentacije u navedenom predmetu u cilju provjere navoda iz prijave piše Fokus.
Status zviždača

Međutim, ova priča, prema istraživanju Fokusa, poprimila je veću dimenziju budući da se Ejubović, nastavljajući djelovati u korist navedene firme, u međuvremenu okomio i na pomoćnike i druge službenike iz Odjela za katastar koji nisu željeli kršiti zakon, i to tako što ih je degradirao i premjestio u druge službe. O svemu je, osim Tužilaštva KS, upoznat i Ured za borbu protiv korupcije KS gdje su degradirani službenici zatražili status zaštićenih prijavitelja korupcije.

Naime, Općina Hadžići je 3. januara 2020. objavila oglas o licitaciji za prodaju građevinskog zemljišta u svrhu izgradnje stambeno-poslovne zgrade. Još u ovom aktu je navela da dimenzija objekta treba biti 16 puta 60 metara, te da objekat predviđa suteren, prizemlje i šest spratova. Sa firmom CET BAH se već 18. februara te godine zaključuje ugovor o kupoprodaji katastarske čestice 937/1 površine od 2.638 kvadrata.

Prema prijavi, mimo izdatog odobrenja i protivno Regulacionom planu, Ejubović ovoj firmi omogućava dimenzije poslovne zgrade od 16,40 puta puta 60,40 metara!
Foto: Screenshot


Zgrade Cet Bah u Hadžićima

Prethodno je Komisija za provođenje javnog nadmetanja donijela odluku o prodaji ovog zemljišta jedinom ponuđaču, firmi CET BAH i to neposrednom pogodbom po cijeni od 316.560 KM. Zanimljivo je, a što je prijavljeno i Tužilaštvu KS, da se radi o trećoj parceli koju je na isti način navedena firma kupila od Općine. Uvijek se, kako je prijavljeno, radi o licitaciji koja se objavi tek kada CET BAH završi izgradnju prethodnog objekta.

Naime, dana 25. februara 2021. Općinska služba za građenje donosi rješenje kojim se navedenoj firmi odobravaju dimenzije objekta veće od prvobitno propisanih, propustivši da ih navede u urbanističkoj saglanosti.

Tako je, kako je prijavljeno Tužilaštvu, investitoru dozvoljeno da nezakonito izgradi 1.200 kvadrata dodatnog prostora.

Sumnjive veze

Jednu od krivičnih prijava koja je protokolisana u Tužilaštvu KS podnio je i vijećnik OV Hadžići Admir Mujanović. U njoj se, između ostalog, navodi da je odmah nakon izdavanja upotrebne dozvole investitor podnio zahtjev za uplanjenje izgrađene zgrade, a u tom procesu je utvrđeno da su garaže, koje su bez urbanističke saglasnosti izgrađene u suterenu zgrade dijelom izgrađene na drugim parcelama. U prijavi je navedeno i kako Tužilaštvo KS, osim sumnjive veze načelnika sa navedenom firmom, treba utvrditi i koje je sve postao vlasnik stanova i poslovnih prostora u tom objektu.

Oglas Opcine Hadzici o licitaciji dimenzije objekta su bile drugacije

Potrebno je naglasiti da je u nezakonitostima, prema navodima iz krivične prijave, učestvovala i većina vijećnika Općinskog vijeća, koja je 26. decembra 2019. godine, na prijedlog načelnika, izglasala spornu Odluku o načinu i uslovima prodaje građevinskgo zemljišta u svrhu izgradnje navedenog stambeno-poslovnog kompleksa.

Prema ovoj odluci, investitor se oslobađa plaćanja dijela troškova uređenja građevinskog zemljišta s tim da je obavezan limitirati tržišnu cijenu kvadratnog metra stambenog prostora u objektu do iznosa od 1.215 KM (bez PDV-a)

Iz Federalne uprave za geodetske poslove su na upit Fokusa dostavili rješenje koje su Općini Hadžići izdali još 6. juna ove godine, a koje je konačno i protiv kojeg nije dopuštena žalba.

Faksimil rješenja Federalne geodetske uprave

U njemu stoji da Općina nije mogla izvršiti upis prava na objektu dok investitor ne riješi pitanje dijela objekta koji je izgradio suprotno odobrenju za građanje, budući da je objekat izgrađen na tri parcele, umjesto na jednoj. Odnosno objekat je izgrađen i na parcelama 935/1 i 937/9. Općini je naređeno da poništi rješenje i da predmet vrati na prvostepeni postupak, što nije učinjeno.

I na samoj stranici katastar.ba Federalne uprave za geodetske poslove, ukoliko se unesu podaci o parceli vidljivo je da ovaj objekat izlazi iz gabarita.

Izgled parcele na geoportalu i golim okom vidljiva gradnja van gabarita

Kada je riječ o navedenim službenicima koji su u međuvremenu degradirani oni sudskim i institucionalnim putem traže zaštitu. Kako saznajemo, načelnik im je prije nego što je potpisao rješenje o premještanju, slao zvanične akte u kojima im naređuje da postupe u korist investitora s obrazloženjem da se radi o odstupanjima koje se mogu tolerisati i koja ne narušavaju Plan. Istovremeno naveo je da bi neprovođenje postupka uplanjenja zgrade direktno ugrozilo Općinu Hadžići zbog moguće tužbe.

Fokus je postavio niz pitanja kabinetu načelnika kako bi od prvog čovjeka Općine o svemu ovome dobio stav, no do zaključenja ovog teksta odgovore nismo dobili. Ukoliko ih dobijemo objavit ćemo ih u narednom tekstu.

Uloga pravobraniteljice

Zbog činjenice da se postavilo i pitanje zbog čega po ovom pitanju ništa nije poduzimala općinska pravobraniteljica Meliha Halilagić i njoj smo postavili odgovarajuća pitanja.

Cijeli tekst pročitajte na Fokusu

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79