Oprez: Temperature će se penjati iznad 40 stepeni

U narednih pet dana u Bosni i Hercegovine očekuju se visoke temperature zraka, zbog čega je Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) BiH danas izdao narandžasto upozorenje.

Iz FHMZ-a je navedeno kako se visoke temperature zraka na nivou Bosne i Hercegovine očekuju u periodu od 22. do 27. augusta.

Maksimalne temperature zraka između 33 i 40 stepeni Celzijusa, lokalno u sjevernim područjima Bosne i u unutrašnjosti Hercegovine i do 42.​​​​​​​

“Mogući su zdravstveni rizici među ugroženim osobama, na primjer starije i vrlo mlade osobe. Djelujte u skladu sa savjetima ovlaštenih organa”, piše u tekstu upozorenja.

Prema vremenskoj prognozi za narednih nekoliko dana navodi se da nas čeka izrazito toplo vrijeme.

U utorak se očekuje sunčano i vruće. Vjetar slab do umjeren istočni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 18 do 24, na jugu do 29, a dnevna od 31 do 37, na jugu do 40 stepeni.

U srijedu sunčano i vruće. Vjetar slab u Bosni sjeveroistočni, a u Hercegovini jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 18 do 24, na jugu do 29, a dnevna od 32 do 38, na jugu do 40 stepeni.

U četvrtak sunčano i vruće. Poslije podne umjeren porast naoblake u centralnim i istočnim područjima Bosne može usloviti slabe lokalne pljuskove. Vjetar slab u sjeverni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 19 do 24, na jugu do 29, a dnevna od 32 do 38, na jugu do 40 stepeni.

U petak sunčano i vruće. Vjetar slab, uglavnom, zapadni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 19 do 24, na jugu do 28, a dnevna od 33 do 40 stepeni Celzijusa.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79