Optužni zloupotrebom grantova u udruženjima pribavio više od 200 hiljada KM

Tužiteljstvo Brčko Distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv Alena Mujkića (39), odgovorne osobe u dva brčanska udruženja, zbog sumnje da je zloupotrebama budžetskih grantova, sebi i drugima pribavio imovinsku korist preko 200 hiljada KM.

Prema optužnici od 118 tačaka, Mujkić se tereti da je od 2017. do 2021. godine, kao osoba zadužena za osiguranje zakonitosti rada i raspolaganje novcem u udruženjima Sportaš i Centar za turizam i kulturu, sredstva grantova trošio u svoju i korist trećih osoba.

Optužen je da je novac udruženja koristio za osobne potrebe i plaćanje obveza drugih osoba, pri čemu je fiktivno prikazivao utrošak sredstava za potrebe Udruženja. Sumnja se da je stavljao sredstva u redovne financijske tokove i koristio ih za svoje potrebe ili za plaćanje obveza drugih osoba.

Očekuje se da će sud donijeti odluku o oduzimanju imovinske koristi od svih osoba kojima je pribavljena, u ukupnom iznosu od 232.703,07 KM. Tužiteljstvo također traži oduzimanje imovinske koristi od optuženog u iznosu od 74.419,07 KM i zabranu vršenja dužnosti u udruženjima i fondacijama u trajanju od deset godina.

Ovim postupkom obuhvaćene su najobimnije antikorupcijske istrage koje su otkrile višegodišnje malverzacije s budžetskih grantovima.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79