Optužnica protiv bjeloruskog državljanina zbog krijumčarenja ljudi u BiH

Tužiteljica iz Odsjeka za suzbijanje trgovine ljudima i ilegalnih migracija podigla je optužnicu protiv Dzmitryja Trembacha, državljanina Bjelorusije rođenog 1979. godine.

Optuženom, koji je trenutno u pritvoru, stavlja se na teret da je početkom 2024. godine, u dogovoru s osobama afro-azijskog porijekla koje nisu ispunjavale uvjete za putovanje i boravak u zemljama EU, izvršio krijumčarenje i nelegalni prijelaz 26 migranata, državljana Turske i Sirije.

Oni su za krijumčarenje plaćali iznose od 3.500 do 5.000 eura.

Krijumčarenje se odvijalo teretnim motornim vozilom s prikolicom, koje je vozio optuženi, na putu od BiH prema Poljskoj.

Optuženi je omogućio grupi od 26 migranata, uključujući žene, djecu i maloljetne osobe, da se ukrcaju i sakriju među teretom.

Krijumčarenje su otkrili i spriječili policijski djelatnici Granične policije BiH na granici između BiH i Republike Hrvatske. Migranti koji nisu ispunjavali uvjete za putovanje i boravak u Hrvatskoj i EU otkriveni su u kamionu.

Optuženi se tereti da je pokušao prenijeti više migranata preko državne granice s ciljem ostvarivanja protupravne imovinske koristi. Optužnica za “Krijumčarenje ljudi” je potvrđena od strane Suda BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79