Oslobođeni kosovski policajci koje su lišili slobode srpske specijalne jedinice

Trojica pripadnika kosovske policije, koji su uhapšeni 14. juna u Srbiji, oslobođeni su, prenose brojni regionalni mediji.

Rifat Zeka, Beqir Sefi i Mustafa Shemi lišeni su slobode 14. juna ove godine, a kako je to i ranije saopćeno, njih su zarobile srpske specijalne jedinice.

Odmah po ovom činu, Evropska unija i Sjedinjene Američke Države (SAD) pozvale su na njihovo oslobađanje.

Priština tvrdi da su policajci kidnapovani sa teritorije Kosova, dok Beograd kaže da su uhapšeni na teritoriji Srbije. Kako su ranije saopštili srpski organi, osumnjičeni su da su počinili krivično djelo nedozvoljena proizvodnja, držanje i promet oružja i eksploziva, za koje je predviđena kazna do 12 godina zatvora.

Ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Szijjarto rekao je da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obavjestio premijera Viktora Orbana o oslobađanju policajaca, prenosi Koha.

“Iako smo radosni što su se vratili svojim porodicama, ova otmica predstavlja ozbiljno kršenje ljudskih prava i mora naići na ukor”, napisao je premijer Kosova Albin Kurti na Twitteru.

Beogradski advokat Gradimir Nalić, koji u Srbiji zastupa uhapšene kosovske policajce, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa da im je pritvor ukinut i da ih, kako je naveo, upravo puštaju.

“Optužnica je potvrđena, a pritvor je ukinut i oni će se braniti sa slobode”, rekao je Nalić i dodao da se policajci vraćaju na Kosovo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79