Osmanović: Dodik pokušava eliminisati Bošnjake i Hrvate iz političkog odlučivanja u RS-u

Milorad Dodik i SNSD kontinuirano već godinama pokušavaju eliminisati Bošnjake i Hrvate iz političkog odlučivanja u bh. entitetu Republika Srpska, kaže Adil Osmanović, delagat u Klubu Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a.

Osmanović kaže da ga nije iznenadila posljednja izjava predsjedavajuće Vijeća naroda RS-a Srebrenke Golić koja je kazala da je “Vijeće naroda nametnuta kategorija od strane visokog predstavnika, te da bi trebalo redefinisati odredbe o vitalnom nacionalnom interesu kako bi se spriječile zloupotrebe ovog instituta, odnosno blokade demokratski donesenih odluka”.

  • Golić je “politička Bošnjakinja”, koja je odabrana i ciljano dovedena na tu poziciju kako bi obesmislila Vijeće naroda, čija je ustavna pozicija da štiti vitalne nacionalne interese konstitutivnih naroda, a kada govorimo o RS-u, to je onda Bošnjaka i Hrvata. Podsjetio bih da SNSD unazad 10 godina sistemski pokušava preuzeti Klub Hrvata i to je i uspio. Sada su krenuli da to urade i sa Klubom Bošnjaka – navodi sagovornik, piše Faktor.

Golić, nastavlja dalje on, ima zadaću da nastavi umanjivati značaj Vijeća naroda RS-a onako kako je u Ustavu ovog entiteta navedeno.

  • Pitao sam Srebrenku Golić kada je bila predložena za predsjedavajuću, da li zna kako je to osjetljiva pozicija i da ona treba da beskompromisno štiti vitalni nacionalni interes Bošnjaka. Pitao sam je i kojim jezikom govori. Nakon što je ostala zatečena tim pitanjem rekla je, govorim “našim jezikom”. Od svog šefa Milorada Dodika ona ne smije da kaže da govori bosanskim jezikom i kako onda da se očekuje da ona zastupa i brani interese Bošnjaka u RS-u – pita se Osmanović.

Nadalje, smatra on, izjava Srebrenke Golić nije iz njene glave i tek onako puštena u javnost, već je to plan SNSD-a i Dodika.

  • Ovo pokazuje da se mora redefinirati Vijeće naroda RS-a i Dom naroda FBiH. U oba entiteta su Bošnjaci, Hrvati i Srbi konstitutivni narodi i oni moraju biti u istoj poziciji i u RS-u i u FBiH, a ne kao što je sada slučaj. Politika koju vodi Dodik ima za cilj da Vijeće naroda maltene nikako ne zasjeda, a da sve ono što usvoji Narodna skupština RS-a čim potpiše entitetski predsjednik odmah bude objavljeno u Službenom glasniku. Razumljivo, Dodika najviše iritira to što gubi vremenski zbog naših zahtjeva za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, pa mora čekati po mjesec dva da objavi zakon koji je glatko prošao mu u NSRS-u – pojašnjava Osmanović.
Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79