Ostavili sina da mjesecima živi sam bez struje, vode i grijanja

Sedamnaestogodišnjak s istoka Hrvatske tri mjeseca je živio sam u kući bez struje, vode i grijanja jer ga nijedan od roditelja nakon razvoda nije poveo sa sobom.

Prvo je otišla majka, a godinu kasnije odselio se i otac, piše “Jutarnji”. Ostavili su dvoje djece. Mlađe dijete je otišlo kod bake, a srednjoškolac je ostao sam. Zbog grubog zanemarivanja dužnosti podizanja i odgoja djece, policija je državnom odvjetništvu prijavila 40-godišnjeg oca te 39-godišnju majku.

Kako tvrde dobro upućeni, roditelji su doživjeli novčani krah, nakon čega je majka odlučila trbuhom za kruhom otići u inozemstvo. Nakon što se vratila kući, uslijedio je razvod.

Sporazumno je odlučeno da sin ostane živjeti s majkom, dok je kćerka školarka pripala ocu. Majka se ubrzo nakon toga odselila u inozemstvo, gdje je zasnovala novu porodicu. Našla je novog supruga s kojim je dobila dijete. A sin, koji joj je bio dodijeljen, otišao je živjeti s ocem i sestrom. Majka za djecu u Hrvatskoj, kako se otkrilo istragom, više nije pitala.

Život s dvoje djece u kući u kojoj mu se raspao brak ni otac nije mogao dugo podnijeti. I on je, prije otprilike godinu, napustio dom, ostavivši dvoje maloljetne djece u kući da vode brigu sami o sebi. I on je pronašao novu ljubav.

– U tom periodu otprilike, kad se naš susjed odselio negdje od djece, djevojčica je otišla živjeti kod bake. Mislili smo da je s njom otišao i njen brat.

Dečkića smo znali viđati u ulici, ali smo uvijek mislili da dolazi po stvari koje im trebaju. U toj kući, znate, već godinu sigurno nema osnovnih uvjeta za život, počevši od struje, vode i grijanja.

– Tek smo naknadno otkrili, kad su se neke osobe iz institucija tu raspitivale, da je dečko mjesecima živio zapravo sam. To je za svaku osudu. Nadam se da su djeca sada zbrinuta i na sigurnom. Da su nas pitali za pomoć, sigurno bi im cijela ulica pomogla – izjavila je za “Jutarnji” jedna susjeda.

Prema ocjeni nadležnih službi, roditelji nisu vodili brigu o djeci, njihovoj prehrani, zdravlju, higijeni, školskim obavezama, zbog čega su i popustili u školi.

– Čuli smo da se dječak uspio nekako snalaziti dok je bio sam. Odlazio je i k djedu nešto pojesti ili se oprati, međutim, taj čovjek ni sam nema uvjeta da primi unuke jer živi na rubu siromaštva – zaključila je druga komšinica.

Nadležne je o svemu obavijestila škola.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments