Oštra kritika na sjednici: ‘Smanjite doživljaj, nismo na dječijem rođendanu!

Oštra kritika na sjednici: ‘Smanjite doživljaj, nismo na dječijem rođendanu!


Sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine postala je prava drama nakon što je zastupnik Mario Karamatić (HSS) zatražio prekid sjednice kako bi mogao pratiti utakmicu Zrinjskog, navijajući za prvaka Bosne i Hercegovine, no ne iz Sarajeva, već s “slobodne teritorije”.

Salva negodovanja uslijedila je nakon njegovih uvreda, a Etička komisija je donijela zaključak da mu se izrekne opomena i da se udalji s sjednice. Međutim, predsjedavajuća Mirjana Marinković-Lepić nije dopustila glasanje o tom zaključku, što je izazvalo još veće tenzije.

Predsjednik Kluba Demokratske fronte Mahir Mešalić optužio je parlamentarnu većinu da štiti Karamatića, što je dodatno podiglo temperaturu na sjednici. U nastavku, uslijedile su repliciranja zastupnika Damira Mašića, Maria Karamatića te zanimljiva replika zastupnika Mirsada Čamdžića (Naša stranka).

U svojoj replici, Čamdžić je spomenuo i “vilu” te “drveni mač”, aludirajući na Mešalića. Njegove riječi nisu prošle bez odgovora jer je Mešalić odlučno uzvratio, braneći svoje stavove i prava kao zastupnik koji je izabran direktno od građana.

– Obratit ću se veleučenom gospodinu Mahiru Mešaliću. Gospodine Mešaliću, kada vas je 5. maja 1986. godine na dan vašeg rođenja u Tuzli možda posjetila vila u vašoj kolijevci, mogla vas je obdariti svakojakim darovima, talentima, vještinama. Međutim, očigledno da vas nije obdarila time da budete prorok. Vi se ovdje ponašate kako nekakav mesija, čovjek koji donosi konačne sudove i koji neargumentirano iznosi stavove o članovima “Trojke” – nabrajao je Čamdžić i dodao:

– U ovom slučaju konkretno govorim o Našoj stranci. Ton kojim to saopćavate, vaša gestikulacija kojom želite da nas prepadnete, samo vas “situira” u jednog tinejdžera koji stoji pred ogledalom sa jednom drvenom sabljom, on pokušava da nam prijeti tom trstikom sa te sablje.

Mi se vas apsolutno ne plašimo i nemate razloga da na takav način i svojom posvećenošću, pasioniranom mržnjom prema Našoj stranci koristite sve ove neargumentirane stvari da bi prikupljali nekakve jeftine poene na račun Naše stranke. Molim vas da prestanete sa takvom vrstom ponašanja.

Nismo zaslužili takav odnos od vas. Smanjite malo doživljaj, da se ne ponašamo ovdje kao na dječijem rođendanu nego kao na jednoj ozbiljnoj predstavi, jednom sastanku koji ne zaslužuje takvu vrstu ponašanja, kakvu vi producirate.

Odgovor je imao i Mešalić.

– Sve se vidjelo iz ovog načina repliciranja meni. Replicirali su mi Damir Mašić, Mario Karamatić, pa replicirao mi je gospodin uvaženi što je vilu neku spominjao, Čamdžić. I tu se vidi kružok Karamatića. Oni su meni replicirali umjeto čovjeku da kažu “stani malo, ne može tako”, oni su mene napali. Zašto što sam rekao da nije uredu to što radi Karamatić, Banovina Hrvatska i tako to. Ja ću to ponavljati, znam da vas to nervira, ali mene su ovdje građani direktno birali. Ja ću tu vas da nerviram zato što ću se boriti za vrijednosti u koje vjerujem – poručio je Mešalić.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija