Osuđen bivši direktor: devet mjeseci zbog zloupotrebe položaja

Bivši direktor JP “Putevi Brčko” osuđen je na devet mjeseci zatvora po optužnici koja ga je teretila za više krivičnih djela počinjenih u postupcima javnih nabavki od 2013. do 2016. godine.

Iz Tužilaštva Brčko distrikta saopšteno je da se Marinkoviću sudilo po 18 tačaka optužnice, ali da je oslobođen za tri tačke optužnice.

Tužilaštvo Distrikta optužilo je Marinkovića da je, kao tadašnji direktor “Puteva Brčko” u 18 procedura javnih nabavki postupao suprotno ovlaštenjima i odgovornoj dužnosti u tom preduzeću.

-Marinkoviću je stavljeno na teret da je suprotno propisima i internim procedurama, sam po vlastitom izboru ili putem drugih zaposlenika u tom preduzeću, dodijelio 18 ugovora o nabavci za to preduzeće ukupne vrijednosti oko 150.000 KM. On je optužen da je ugovore o nabavci radova, projektne dokumentacije, opreme, dodjeljivao privrednim subjektima koje je favorizirao s ciljem da im pribavi korist. Njega se uz to tereti da je u dva slučaja naložio zaključivanje ugovora o održavanju puteva s ponuđačem koji nije bio preporučen za izbor od ovlaštene komisije, tražeći od tog tijela i drugih ovlaštenih organa preduzeća da bude preporučen ponuđač kojeg je on favorizirao- saopšteno je iz Tužilaštva Brčko distrikta.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments