Otkriveno kako je Ibrahim Hadžibajrić kupio apartman u Baškoj Vodi

Tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo je danas optužnicu protiv Ibrahima Hadžibajrića, još četiri fizičke osobe te jednog pravnog lica zbog najtežih koruptivnih krivičnih djela. U ovom predmetu je napravljen i jedan iskorak te je tako prvi put oduzeta neka imovina u inostranstvu.

Naime, optužnicom protiv Ibrahima i Seida Hadžibajrića, Elmedina Karišika, Alme Destanović, Fahrudina Novalije i firme “Plaza Group”, predloženo je oduzimanje imovinske koristi u iznosu od 1.630.000 KM, a koja se sastoji od gotovog novca, stanova, apartmana, stambeno-poslovnog objekta te prošireno oduzimanje imovinske koristi od 963.190 KM, a koja se sastoji od gotovog novca po računima, oročenim sredstvima u bankama u BiH, udjelu u investicionom fondu i nekretninama.

Detalji optužnice: Ibrahim Hadžibajrić je Amko komercu nezakonito dao odobrenje za gradnju zgrade na Markalama

U ovom predmetu ishodovano je preko deset sudskih odluka o mjerama osiguranja imovinske koristi stečene krivičnim djelom.

Kako je saopćeno iz Tužilaštva KS, privremeno je oduzeto nekoliko nekretnina, luksuzni automobil, novac na računima i udjel u investicionom fondu koju su povjereni na čuvanje i upravljanje Federalnoj agenciji za upravljanje oduzetom imovinom sa kojom je ostvarena odlična saradnja u finansijskoj istrazi.

Poseban značaj saradnje sa inostranim pravosudnim organima se ogleda u činjenici da je prvi put odlukom domaćeg suda ishodovana privremena mjera oduzimanja nekretnine u inostranstvu (apartman Ibrahima Hadžibajrića u Baškoj Vodi) na osnovu Strazburške konvencije iz 1990. godine čime je Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo postavilo temelj za tužilačku i sudsku praksu oduzimanja imovine osumnjičenih u inostranstvu.

Ibrahim Hadžibajrić se tereti da je apartman u Baškoj Vodi kupio na način da je optuženi Fahrudin Novalija dao mito Ibrahimu Hadžibajriću za nezakonitu prodaju zemljišta u ulici Magoda u Općini Stari Grad koju je u ime Ibrahima Hadžibajrića kao prljav novac oprao Seid Hadžibajrić, a Ibrahim Hadžibajrić od njega kupio apartman u Baškoj Vodi u Republici Hrvatskoj.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79